Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Atletika

Putalová nezopakuje senzačné finále. V Belehrade vypadla v semifinále

Na snímke Iveta Putalová. Foto: TASR - Michal Svítok

Naopak Lucia Slaničková obsadila pri svojom premiérovom päťboji na HME v Belehrade deviate miesto a vytvorila nový slovenský rekord.

Belehrad 3. marca (TASR) - Lucia Slaničková zavŕšila svoj premiérový päťboj na HME v Belehrade behom na 800 m a v celkovom súčte s 9. miestom vytvorila nový slovenský rekord so 4409 bodmi.

V priebežnom poradí bola pred vyvrcholením päťboja ôsma s 3522 bodmi a na slovenský rekord Podrackej jej chýbalo 784 bodov. Vo svojom behu dobehla tretia a vytvorila si ďalší osobný rekord časom 2:15,40. Pripísala si 887 bodov, čo znamenalo celkový sumár 4409 bodov. Nazbierala o 103 bodov viac, aký mala pri svojom predchádzajúcom slovenskom rekorde Marcela Podracká starom 27 rokov.

Slaničkovej prvé tri disciplíny zvládla v osobných maximách. V priebežnom hodnotení po troch disciplínach bola 13-ta s 2563 bodmi, na čele jasne trónila olympijská víťazka z Ria Belgičanka Natissatou Thiamová s 3141 bodmi.



V skoku do diaľky vo svojej mimoriadne silnej disciplíne dopadla Slaničková hneď v úvodnom pokuse na 635 cm a o jeden cm si štvrtýkrát v súťaži zlepšila osobný rekord (séria 635 - 578 - 627).

Zlatá Thiamová mohla vytvoriť aj svetový rekord, no ukázalo sa, že osemstovka je jej jednoznačne najslabšia disciplína, s časom 2:24,44. Napriek tomu Thiamová spojila svoje zlato aspoň s najlepším svetovým výkonom roka.

Putalová bez finále

Iveta Putalová sa pokúšala vo svojej kariére v behu na 400 m o svoje druhé finále. Pred dvoma rokmi v Prahe bola príjemným prekvapením, vo svojej premiére skončila štvrtá a siahala aj na medailu. V prvom semifinále to v Belehrade opäť nemala jednoduché, nastúpila s najslabším sezónnym časom v dráhe číslo tri, do finále postupovali z troch behov len po dve najlepšie. Putalovej sily stačili na 4. miesto, o postup zabojovali tri v prospech Češky Hejnovej a Poľky Holubovej. Putalová v semifinále dosiahla v celkovej bilancii deviaty čas zo 17 štartujúcich.

"Toto bolo nad moje sily, čas je sklamanie, nebol dobrý," ohodnotila svoj výkon. "Na takéto časy nemám sily, asi to vyzerá tak, že sa preladím na 800 m. Na štvrtke sa nezlepšujem, uvidíme, ako to pôjde ďalej. Mám pocit, akoby som už mala tie najlepšie časy za sebou a neviem sa už do toho dostať."



Veszelka si trúfal na finále

V kvalifikácii trojskokanov šokoval s najlepším svetovým výkonom roka 17,52 Nemec Max Heb. Postupovalo sa buď priamo, s minimálnymi 16,60, alebo podľa výkonu, čo nebolo potrebné. Unikátne normu na priamy postup splnilo až deväť skokanov. Na 13. mieste medzi 18 štartujúcimi skončil mladý Tomáš Veszelka so 16,34 (séria 15,74 - 15,99 - 16,34).

Tomáš Veszelka si trúfal aj na finále. "V prvom pokuse ma kopla palubovka, prehodilo ma, bol to skôr prebehnutý pokus. V rozcvičke som sa dobre cítil a ja som si trúfal aj na limit 16,60. Poriadne som začal od tretieho pokusu, ďalšie už neboli, škoda, zostal som sklamaný, konkurencia však bola veľmi silná. Je to dobrá skúsenosť, splnil som si cieľ, vonku by to bolo finále. Strašne ma bolí chrbát, na palubovke, keď niečo spravíte zle, tak vám to nepríjemne vráti."

Na snímke slovenský reprezentant Tomáš Veszelka počas kvalifikácie v trojskoku na halových majstrovstvách Európy v atletike v srbskom Belehrade 3. marca 2017.
Foto: TASR/AP



Prvé zlato do Maďarska

Prvou šampiónkou na HME v atlétov v Belehrade sa stala vo vrhu guľou Maďarka Anita Mártonová. Najväčšia favoritka obhájila svoj titul v najlepšom svetovom výkone roka 19,28 m.

Jasnou favoritkou bola pred finále Mártonová, obhajkyňa titulu, tretia na OH v Riu, strieborná na HMS. Kvalifikáciu zvládla najlepšie, aj keď si postupovú istotu vybojovala až v záverečnom treťom pokuse (18,44). Vo finále už vládla, v treťom pokuse dokonca dosiahla najlepší svetový výkon 19,24, v záverečnom ho zlepšila na 19,28 a s veľkou prevahou so sériou 18,67 - 18,96 - 19,24 - x - 18,46 - 19,28 obhájila titul.

Na snímke maďarská guliarka Anita Mártonová je prvou šampiónkou na HME, keď obhájila svoj titul v najlepšom svetovom výkone roka 19,28 m v srbskom Belehrade 3. marca 2017.
Foto: TASR/AP


V skoku o žrdi vyhral Lisek

V skoku o žrdi sa medaily udeľovali za 585 cm. Pri neúčasti obhajcu Francúza Lavillenieho vyzdvihovali tabuľky za najväčšieho favorita Liseka, ktorý už patrí do rodiny 6-metrových skokanov. Poliak zdolal 585 na prvý pokus rovnako ako Grék Filippídis a zvýhodnil ho celkove lepší zápis na opravách. Len raz sa potrápil, keď 575 najskôr neskočil a dva pokusy si preniesol na ďalšiu výšku. Dosiaľ vlastnil dva bronzy na HME v Prahe i na HMS, bronzový bol aj na letných MS pred dvoma rokmi.

Na snímke poľský skokan o žrdí Piotr Lisek oslavuje titul výkonom 585 cm na halových ME srbskom Belehrade 3. marca 2017.
Foto: TASR/AP


Finálový program uzavreli behy na 60 m prekážok. Medzi ženami sa usilovala obhájiť titul Bieloruska Talajová, no mala zdatné súperky, najmä v Nemkách Dutkiewiczovej a Rolederovej. V 36 rokoch štartovala aj svetová halová rekordérka Švédka Kallurová, dvojnásobná šampiónka na HME, ktorá sa lúčila s kariérou.

Problémom bol už štart, najskôr sa Nórka Pedersenová obávala, či bude diskvalifikovaná, no rozhodcovia vinu zobrali na seba. Ulial sa aj druhý štart, pri treťom pokuse sa všetky finalistky predčasne zdvihli a už sa ozval aj piskot divákov. V dramatickom dobehu sa rozhodovalo v stotinách a časomer určil za zlatú Nemku Rolederovú, majsterku Európy pod otvoreným nebom z minulého roka, striebornú na HMS 2015.

Na snímke nemecká šprintérka Cindy Rolederová získala zlato na 60 m prekážok časom 7,88 na halových ME srbskom Belehrade 3. marca 2017.
Foto: TASR


Nad mužskými prekážkami sa v pretlaku troch Francúzov najlepšie cítil Brit Andy Pozzi časom 7,51. V halovej sezóne to bol už jeho ôsmy víťazný šprint z ôsmich pretekov. Dosiaľ sa mohol pochváliť najmä dvoma 4. miestami na HMS. Pred dvoma rokmi zlatý Francúz Martinot-Lagarde sa musel uspokojiť s druhou priečkou, len o stotinu s horším časom a tretia priečka patrila taktiež so stotinovým rozdielom Čechovi Svobodovi.



Halové majstrovstvá Európy v atletike sa so svojím 34. ročníkom začali v belehradskej Kombank aréne rozbehmi a kvalifikáciami. V piatok sa bojovalo aj o päť medailových kolekcií, zo slovenskej výpravy sa predstavilo deväť atlétov.

Ako prvá sa usilovala v Kombank aréne Lucia Slaničková vo svojom premiérovom päťboji na HME. Na pohode v úvodnej disciplíne behu na 60 m prek. nepridali dva uliate štarty a diskvalifikácia Bielorusky Haradskej. Podľa sezónnych výkonov boli na tom najlepšie Portugalka Quaresmová a Slaničková a presne v tomto poradí aj dobehli do cieľa, Slaničková v osobnom rekorde 8,60, za ktorý si vyslúžila 995 bodov. Slaničkovej zlepšenie bolo pozoruhodné, až o 0,11 sekundy.

V päťboji štartovalo 15 atlétok, v druhom kvalitnejšom rozbehu, ktorý sa tiež začal pokazeným štartom, vynikla v osobnom maxime olympijská víťazka z Ria Belgičanka Thiamová a aj ďalšie dve za ňou si osobáky zlepšili. Slaničková v celkovom poradí skončila na 60 m prek. deviata.

V rozbehoch na 400 m potešila Iveta Putalová. Do semifinále priamo postupovali zo šiestich rozbehov dve najrýchlejšie a Putalová v prvom behu zásluhou bojovnosti na cieľovej šachovnici skončila druhá s rovnakým časom 53,52 ako Poľka Baumgartová.

V 5. behu zažila po 200 metroch nepríjemný pád európska halová šampiónka spred šiestich rokov Češka Denisa Rosolová, keď v tlačenici skočila na okraj obrubníka a trvalo veľmi dlho, kým ju s pomocou lekárskeho zásahu odniesli z plochy na nosidlách. Putalovú čas 53,52 zaradil celkove na delenú 5. priečku, najrýchlejšia bola zo všetkých 30 bežkýň Švajčiarka Sprungerová s 52,55.

Rozbehy mužov na štvrtke zastavili Denisa Danáča. V prvom behu z piatich finišoval na piatom mieste časom 48,02, do semifinále sa postupovalo podľa kľúča dvaja najlepší plus dvaja najrýchlejší.

Danáča sumár všetkých rozbehov zaradil s časom 48,02 na 19. miesto z 28 polkárov, najrýchlejší čas zabehol Poliak Omelko 46,97, na postup s časom bolo treba 47,28.

V druhom rozbehu na 800 m Alexandra Štuková s najslabším sezónnym časom mala ťažkú pozíciu a postupový kľúč do semifinále 2+4 nebolo ľahké naplniť. Vo svojej premiére na HME v tejto disciplíne sa podriadila taktike a bežala dlho na poslednom mieste. Vo finiši sa vyšvihla na tretie s osobným rekordom 2:04,46, výrazne vylepšeným o 1,68 s a odmenou jej bol za bojovnosť postup do semifinále. Celkove zabehla šiesty najlepší čas z 19 štartujúcich, jej rozbeh bol napokon najrýchlejší zo všetkých.

V štyroch rozbehoch na 800 m malo Slovensko medzi mužmi až dvojnásobné zastúpenie. Najskôr sa neúspešne o naplnenie postupovej normy 2+4 usiloval skúsený Jozef Repčík. V druhom behu zvládol na začiatku aj kolíziu s Poliakom Borkowským, trochu vyšiel z tempa a akoby ho tento moment úplne rozladil. Vo svojom štvrtom štarte v kariére na HME finišoval na poslednom 6. mieste so slabým časom 1:52,62. Mladý Matúš Talán vo svojej premiére na HME sa usiloval v treťom behu a aj on uzatvoril snahu na poslednom 6. mieste, s nevýrazným výkonom 1:57,83. V celkovom sumáre rozbehov medzi 24 štartujúcimi obsadil Repčík 22. miesto a Talán 24.

V kvalifikácii trojskokaniek Dana Velďáková svoj ôsmy štart na HME nepremenila na finálový. Najviac skočila v treťom pokuse, výrazne si zlepšila sezónne maximum na 13,72 a zapísala si sériu x - 13,44 - 13,72. Limit na priamy postup do finále bol 14,05 a ak by ho osem žien nenaplnilo, postupovalo sa na základe výkonov. Normu splnilo šesť, najvýraznejšie Nemka Elbeová so 14,27. Na postup s výkonom medzi 18 štartujúcimi stačilo 13,97, D. Velďáková skončila 12-ta s 13,72.

V rozbehoch na 60 m prek. len 20-ročná Stanislava Lajčáková zažila svoju premiéru a v 3. behu zbierala veľké skúsenosti. Dobehla posledná siedma časom 8,36 a keďže sa u nej nerátalo s postupom, nemusela sa ani zaoberať postupovým kľúčom 3+4, alebo najslabším postupovým časom 8,24. Celkove obsadila 22. miesto z 26 štartujúcich.


Výsledky

Finálové výsledky

ženy



guľa:
1. Anita Mártonová (Maď.) 19,24
2. Radoslava Mavrodievová (Bul.) 18,36
3. Julia Leanciuková (Biel.) 18,32

päťboj
konečné poradie: 1. Natissatou Thiamová (Bel.) 4870, 2. Ivona Dadičová (Rak.) 4767, 3. Györgyi Zsivoczky-Farkasová ((Maď.) 4723, ...9. Lucia SLANIČKOVÁ (SR) 4409

60 m prek.:
1. Cindy Rolederová (Nem.) 7,88
2. Alina Talajová (Biel.) 7,92
3. Pamela Dutkiewiczová (Nem.) 7,95

muži


žrď:
1. Piotr Lisek (Poľ.) 585
2. Konstadínos Filippídis (Gr.) 585
3. Pawel Wojciechowski (Poľ.) 585

60 m prek.:
1. Andy Pozzi (V. Brit.) 7,51
2. Pascal Martinot-Lagarde (Fr.) 7,52
3. Petr Svoboda (ČR) 7,53

kvalifikácia
trojskok: 1. Heb (Nem.) 17,52, 2. Raffin 17,20, 3. Pontvianne (obaja Fr.) 16,93, ...13. Tomáš VESZELKA (SR) 16,34