Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

VIDEO: Legendárny míting P-T-S je späť, 51. ročník bude v Šamoríne

Na snímke zľava starosta obce Šamorín Csaba Orosz, zástupca športovej haly Mladosť Gábor Asványi, šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková, hovorca Slovnaft Anton Molnár, predseda SAZ Peter Korčok, umelec a autor loga atletických pretekov Pravda - Televízia - Slovnaft Miroslav Cipár a konateľ športového komplexu v Šamoríne X-Bionic sphere Juraj Bača počas tlačovej konferencie Slovenského atletického zväzu k obnoveniu tradičných medzinárodných pretekov Pravda - Televízia - Slovnaft, 13. apríla 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Keďže Bratislava nemá regulárny osemdráhový ovál s tartanovým povrchom, práve v Čilistove sa pétéeska vráti do slovenského atletického kalendára.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Legendárny slovenský atletický míting Pravda - Televízia - Slovnaft sa po šesťročnej odmlke vracia pod starou skratkou, no už na novom mieste a na novej umelej dráhe v Šamoríne. V sobotu 4. júna napíše podujatie už 51. ročník v tamojšej lokalite Čilistov, v ktorého areáli bude do konca mája dobudovaný atletický štadión s umelým oválom.

Keďže Bratislava nemá regulárny osemdráhový ovál s tartanovým povrchom, práve v Čilistove sa "pétéeska" vráti do slovenského atletického kalendára. Ako uviedli organizátori na stredajšej tlačovej konferencii, ambíciou je ponúknuť na prahu olympijského leta šancu ďalším slovenským atlétom plniť limity do Ria de Janeiro. Slovenská atletika momentálne nemá letný míting dôstojnej medzinárodnej úrovne. Vákuum úspešne zapĺňal dubnický Atletický most, ale aj ten už je minulosťou.



Slovenský atletický zväz (SAZ) sa nazdáva, že nadišiel vhodný čas na reštart podujatia patriaceho do kolekcie rodinného striebra slovenskej atletiky. "Mám obrovskú radosť aj veľkú zodpovednosť, že sme sa dostali do štádia oznámenia veľkej veci pre slovenský aj atletický šport. Je ňou návrat mítingu P-T-S, ktorý mal prezývku 'Zürich východu'. Máme silných partnerov, veríme, že do budúcnosti vďaka nim zabezpečíme pre atlétov čo najlepšie podmienky. Chceme opäť písať históriu, hoci logicky zo začiatku tu ešte, tak ako za starých čias, olympijských víťazov ešte mať nebudeme. Prioritne to robíme pre našich športovcov, aby ich mohli diváci vidieť a aby oni našli dobré podmienky," povedal za SAZ jeho predseda Peter Korčok.

"Je to úžasná myšlienka, že sa vraciame k prestížnemu podujatiu, ktorý patril ku svetovým. Verím, že sa nám podarí obnoviť jeho slávu. Značka Pravda - Televízia - Slovnaft sa vyvíjala, od rokov 1992 do 1998 niesla názov Slovnaft. Vtedy do Bratislavy prichádzala absolútna svetová špička a verím, že na to dokážeme nadviazať," uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár.



Práve všešportový komplex X-BIONIC SPHERE bude budúci rok aj dejiskom majstrovstiev Európy v cezpoľnom behu. "Oživujeme tradíciu a sme nesmierne hrdí, že to bude práve v našom komplexe. Budujeme tam špičkové stredisko. Tento míting začinal na Tehelnom poli, my sme začínali pred štyrmi rokmi na kukuričnom poli. Tým nechcem nič dehonestovať, len poukázať, že ponúkneme oveľa komplexnejšie a širokospektrálne zázemie pre kráľovú športu," vyjadril sa zástupca rezortu a bývalý olympionik Juraj Bača.

Míting P-T-S zažil premiéru v roku 1957 ako Veľká cena Pravdy ešte na škvare štadióna Tehelnom poli. Od roku 1973 dostal názov Pravda - Televízia - Slovnaft a do užívania sa dostalo aj jeho logo, ktorého autorom je akademický maliar Miroslav Cipár.

V novom šate bude mať podujatie rozpočet cca 170-tisíc eur. Kapacita štadióna je 5000 divákov. Konať by sa malo 13 disciplín, mužská šprintérska stovka, osemstovka, 1500-ka, výška, oštep, kladivo či chôdza, ženy ukážu diaľku či kladivo. Bežať sa budú aj tri štafety. Organizátori sa pokúsia zabezpečiť aj štart majstra sveta v chôdzi Mateja Tótha. "Vieme, že je napätá olympijská sezóna. Radi by sme, ak by najlepší slovenskí atléti považovali štart na P-T-S za česť a hrdosť. Robíme to pre ľudí. Máme za sebou najväčší úspech slovenskej atletiky, máme majstra sveta v chôdzi a vyvinieme maximálne úsilie, aby prišiel. Myslím, že ak bude zdravý, rád príde," dodal Korčok pre TASR.