Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Atletika

V IAAF vládli mafiánske praktiky, peniaze za mlčanie

Prezident asociácie atletických federácií Lamine Diack Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie parížskej prokuratúry ukázalo, že z ignorovania podozrivých výsledkov dopingových testov profitovalo minimálne šesť športovcov.

Berlín 25. novembra (TASR) - Dopingový a korupčný škandál súvisiaci s bývalým prezidentom Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Lamine Diackom je oveľa rozsiahlejší, ako sa do tejto chvíle predpokladalo. Vyšetrovanie parížskej prokuratúry ukázalo, že z ignorovania podozrivých výsledkov dopingových testov profitovalo minimálne šesť športovcov, informoval v piatok internetový portál az-online.de.

Francúzsky denník Le Monde menuje ruskú vytrvalkyňu Liliju Šobuchovovú, chodcov Valerija Borčina, Oľgu Kaniskinovú, Sergeja Kirďapkina, Vladimira Kanajkina a bežkyňu Juliu Zarypovovú. Borčin, Kaniskinová, Kirďapkin a Zarypovová už prišli medzičasom o najcennejšie kovy z Pekingu a Londýna.

Šestica atlétov je v dokumentoch prokuratúry súčasťou 23-členného zoznamu. Za zámerné ignorovanie výsledkov dopingových testov boli vyplatené sumy od 300.000 do 700.000 eur.

Francúzske úrady vyšetrujú okrem Lamine Diacka aj jeho syna Papu Massatu a bývalého advokáta Habiba Cisseho.