Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Pistorius si odsedí 13 rokov a 5 mesiacov, súd v JAR mu zvýšil trest

Na archívnej snímke zo 6. júla 2016 Oscar Pistorius prichádza na zasadnutie súdu v juhoafrickej Pretórii. Juhoafrický súd predĺžil Pistoriusovi trest za zabitie priateľky zo šiestich rokov na trinásť rokov a päť mesiacov. Foto: TASR/AP

Paralympijského športovca pôvodne odsúdili na päť rokov vo väzení za to, že na Valentína v roku 2013 cez zatvorené dvere toalety zastrelil priateľku Reevu Steenkampovú.

Somerset West 24. novembra (TASR) -Juhoafrického hendipekovaného atléta Oscara Pistoriusa odsúdili za vraždu priateľky Reevy Steenkampovej na 13 rokov a päť mesiacov. Trest mu zvýšil Najvyšší odvolací súd v JAR. Pôvodný šesťročný trest vo väzení bol podľa súdu šokujúco mierny.

Minimálny trest za vraždu v JAR je 15 rokov za mrežami. Sudcovia v odvolacom procese zohľadnili, že šesťnásobný paralympijský víťaz si už časť trestu odpykal.

Pistoriusa pôvodne odsúdili na päť rokov vo väzení za to, že na Valentína v roku 2013 cez zatvorené dvere toalety zastrelil priateľku Reevu Steenkampovú. Vtedy jeho čin klasifikovali ako zabitie z nedbanlivosti. Účastník londýnskej olympiády tvrdí, že k zabitiu došlo tragickým omylom, pretože si myslel, že v kúpeľni sa nachádza zlodej. Pri krížovom výsluchu obhajoby vyšetrovateľ prípadu priznal, že sa v dome športovca nenašli žiadne dôkazy, ktoré by jednoznačne vyvracali športovcove tvrdenia.

Minulý rok sa uskutočnil nový proces, Pistorius sa v ňom už zodpovedal za vraždu a dostal šesť rokov nepodmienečne. Podľa žalobcu bol však trest stále veľmi nízky. "Najvyšší súd uznal námietky žalobcov proti pôvodnému šesťročnému trestu," uviedol vo štvrtok vo svojom verdikte sudca Willie Seriti.