Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

V Dukle Banská Bystrica túžia po medaile z Ria

Na ilustračnej snímke chodec Matej Tóth. Foto: TASR - Michal Svítok

Športovci Dukly získali dovedna 33 medailí z vrcholných svetových a európskych podujatí. O najprenikavejší výsledok sa postaral chodec Matej Tóth, ktorý vybojoval na MS v Pekingu na 50 km trati zlato.



Banská Bystrica 9. mája (TASR) – Vojenské športové centrum (VŠC) Dukla Banská Bystrica zhodnotilo rok 2015 ako úspešný. Športovci Dukly získali dovedna 33 medailí z vrcholných svetových a európskych podujatí. O najprenikavejší výsledok sa postaral chodec Matej Tóth, ktorý vybojoval na MS v Pekingu na 50 km trati zlato.

Najcennejšie kovy zo svetových šampionátov ukoristili aj vodní slalomári Michal Martikán s Alexandrom Slafkovským v hliadkach 3xC1, ďalej biatlonista Martin Otčenáš v letnom biatlone na kolieskových lyžiach v stíhacích pretekoch a vodný motorista Marián Jung vo formule 500. Celkovo doniesli športovci Dukly z majstrovstiev sveta osem medailí, okrem štyroch zlatých ešte dve strieborné a dve bronzové.

Rok 2015 môžeme hodnotiť z pohľadu zisku medailí z vrcholných svetových a európskych podujatí iba pozitívne. Naši športovci doviezli 19 zlatých, 7 strieborných a 7 bronzových medailí, teda dovedna 33 cenných kovov, čím prekročili plán o tridsať percent. Pôvodne sme si stanovili 23 cenných kovov. Navyše sme vytvorili dobré podmienky pre realizáciu projektu rozvoja mládežníckeho športu v Dukle,“ povedal na tlačovej konferencii riaditeľ odboru športu VŠC Dukla Jozef Gönci.

S výsledkami vyjadril spokojnosť aj riaditeľ armádneho strediska Richard Galovič, hoci netajil výhrady k plánovaniu medailí športovcov. V novom systéme by rád kolektívnu zodpovednosť preniesol na individuálnu. „Je logické, že štátne rozpočtové organizácie majú dlhodobé plánovanie. Urobil som si vlastnú analýzu možností. Súčasný model plánovanie nie je objektívny, preto pripravujeme nový - moderný, ktorý zohľadní individuálne a osobné ciele každého športovca v Dukle. Musíme ho ešte odkonzultovať s právnikmi a po ukončení olympijského cyklu v tomto roku chceme naň nabehnúť od roku 2017,“ prezradil riaditeľ VŠC.

V armádnej Dukle plánujú v tomto roku zisk dvadsiatich medailí, keďže v olympijskom roku v kalendári figuruje menej ME a ME. „Ciele športovcov sú samozrejme vyššie ako naše plány, no v športe nie vždy všetko vyjde. Výsledok záleží od množstva faktorov, ktoré prirodzeným spôsobom vstupujú do procesov. Verím, že v olympijskom roku zachováme kontinuitu v zisku medaily z olympiády pre Vojenské športové centrum, ktoré je v súčasnosti najvýraznejším prispievateľom v štatistike medailí Slovenska z olympiád. Naši členovia Dukly majú vytvorené optimálne podmienky na to, aby boli v Riu úspešní,“ dodal Galovič.

Z banskobystrickej Dukly zatiaľ splnilo nominačné kritéria na OH 2016 v Riu 16 športovcov. Ide o desať atlétov, dvoch plavcov a po jednom zástupcovi má streľba, rýchlostná kanoistika, vzpieranie a vodný slalom. O ďalšie miestenky sa uchádza ešte ďalších deväť športovcov. Ambíciou Dukly je mať v Riu pod piatimi kruhmi spolu 25 pretekárov, čo by tvorilo zhruba polovicu výpravy Slovenska.