Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Atletika

MS: Ruske moderné gymnastky získali na šampionáte sedem titulov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenská moderná gymnastika mala svoje zastúpenie len v prvej časti šampionátu v separátnych cvičeniach jednotlivkýň.

Sofia 16. septembra (TASR) - Bulharské a talianske moderné gymnastky zredukovali na záver MS v Sofii dominanciu ruskej školy. Domáca zostava spoločných skladieb s jedným náčiním získala v nedeľu 23,300 b. a odstavila na druhú priečku Japonky (22,800). Tretie v cvičení s obručami skončili Talianky (22,550), ktoré potom dobyli titul v kombinácii (2 lopty + 3 švihadlá). Známka 22,550 im stačila na zdolanie ruského kvinteta (22,200), tretia Ukrajina mala hodnotenie 21,400.

Slovenská moderná gymnastika mala svoje zastúpenie len v prvej časti šampionátu v separátnych cvičeniach jednotlivkýň. Podľa očakávania sa v nabitej konkurencii 150 pretekárok ani jedna z trojice reprezentantiek nepriblížila k finále. V tejto fáze MS jasne dominovala Ruska Dina Averinová, získala tituly v cvičení s loptou, obručou i kuželami. Celkovo získala už 8 globálnych titulov, keď v Sofii obhájila aj viacbojový triumf z predchádzajúceho vrcholu (2017 v Pesare) a bola tiež súčasťou tímového zlata. V Bulharsku tak čerstvá dvadsiatnička rozšírila svoju zbierku na 10 medailí z MS. Jej o niekoľko sekúnd staršia dvojička Arina Averinová si zo Sofie odnáša zlato z tímov a dva individuálne bronzy a obe sestry majú z dvoch šampionátov už kolekciu 11-4-3.

Aj štvrté sofijské zlato z individuálneho náčinia patrí Rusku, zásluhou Aleksandry Soldatovovej so stuhou. Všetky tri hviezdy tvorili aj víťazné družstvo a medailí by boli získali zrejme viac, keby neplatila národná kvóta maximálne dvoch národných finalistiek. Celkovo sa gymnastická veľmoc pýši 7 sofijskými titulmi z 9 a z celkovo 14 možných získala 12 medailí.