Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

MS: Briti oslavujú prvú šprintérsku šampiónku: Pre toto som pracovala

Britská šprintérka Dina Asherová-Smithová. Foto: TASR/AP

Asherová-Smithová využila neúčasť viacerých silných konkurentiek na dvestometrovej trati. Obhajkyňa titulu Dafne Schipersová z Holandska sa zranila pred finále stovky.

Dauha 3. októbra (TASR) - Dina Asherová-Smithová sa stala historicky prvou britskou šprintérkou, ktorá získala zlato na vrcholnom podujatí. V stredu triumfovala na atletických MS v katarskej Dauhe v behu na 200 m v národnom rekorde 21,88 sekundy.

V kategórii mužov čaká "Albión" na zlato od čias Linforda Christieho a jeho triumfu na MS v Stuttgarte 1993. "Snívala som o tom a teraz je to realita. Dnes ráno som vstala a povedala si - je to tu. Pre túto chvíľu bola všetka tá práca. Únava ihneď zmizla," povedala pre BBC šťastná šampiónka.

Asherová-Smithová využila neúčasť viacerých silných konkurentiek na dvestometrovej trati. Obhajkyňa titulu Dafne Schipersová z Holandska sa zranila pred finále stovky, víťazka z najkratšieho šprintu Shelly-Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky sa ani nepokúsila triumfovať na dvojnásobnej trati a harmonogram majstrovstiev nevyhovoval Shaunae Millerovej-Uibovej z Bahám. Organizátori museli vytvoriť priestor pre novú disciplínu miešanú štafetu na 4x400 m a behy na 200 m a 400 m sa prekrývali. Bahamská líderka svetových tabuliek na oboch tratiach si musela vybrať a rozhodla sa pre dlhšiu dištanciu. Nemohla sa tak pokúsiť o dvojkombináciu, v ktorej v minulosti exceloval najmä slávny Američan Michael Johnson.

Nič z toho neznižuje kvality britskej šampiónky a práve Johnson v rozhovore pre BBC vysvetlil príčiny jej triumfu. "Každý rok sa učí a zlepšuje. Je veľmi opatrná. Zvláda svoju kariéru a vie ako zo svojho potenciálu vyťažiť maximum," povedal.