Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

VIDEO: Najväčší favoriti košického maratónu mieru sú opäť Keňania

Foto: TASR

V štartovom poli sa objaví aj viacero zaujímavých tvárí. Zlatý slovenský chodec z nedávnych OH v Riu Matej Tóth síce do Košíc pricestuje, ale napokon na trať nevybehne.

Košice 30. septembra (TASR) - Už dva dni pred štartom 93. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) sa v dejisku objavili najväčší favoriti podujatia. Na poslednej tlačovej konferencii pred štartom košického maratónu sa predstavili najväčší ašpiranti na popredné priečky. Väčšina favorizovaných bežcov Kene a Etiópie už v Košiciach absolvovala aj prvý tréning.

K najväčším favoritom mužskej časti hlavnej disciplíny MMM budú patriť Keňania. Elijah Kiprono Kemboi sa už v Košiciach viackrát predstavil, ale osobný rekord dosiahol vo Frankfurte. Jeho čas 2:07:34 z roku 2013 naznačuje, že v Košiciach môže myslieť na najvyššie priečky. To isté možno povedať aj o jeho krajanovi Evansovi Kipkogei Rutovi, ktorý svoj "osobák" dosiahol práve v Košiciach. Čas 2:07:49 mu v roku 2012 stačil na 3. miesto. Na prvé miesto môže pomýšľať aj skúsený David Kemboi Kiyeng, ktorý pred siedmimi rokmi dosiahol v Paríži čas 2:06:26. Organizátori veria, že sa k svojim najlepším časom priblíži aj v Košiciach. "Pretekári, ktorých sme predstavili, majú svoju kvalitu. Papierovo je to najsilnejšie štartové pole favoritov za posledné roky. Samotní bežci to však musia potvrdiť na samotnom maratóne," uviedol riaditeľ MMM Branislav Koniar.



Medzi ženami bude k favoritkám patriť víťazka minulého ročníka 22-ročná Mulu Diro Melková z Etiópie. Vlani dosiahla v Košiciach čas 2:35:33, ale jej osobným rekordom je 2:29:10 z maratónu v Barcelone v roku 2015. Na prvenstvo pomýšľa aj o desať rokov staršia Emily Chemutai Ngetichová z Kene. Svoj osobný rekord 2:25:14 dosiahla pred dvomi rokmi vo Frankfurte a tento jej čas patrí k najlepším v štartovom poli žien. Na 93. ročníku MMM príde k súboju dvoch nedávnych víťaziek ženskej časti maratónu. Víťazka z roku 2014 Lydia Jerotich Ruttová z Kene dosiahla čas 2:28:48, ale jej osobný rekord je ešte o 26 sekúnd lepší.



V štartovom poli sa objaví aj viacero zaujímavých tvárí. Zlatý slovenský chodec z nedávnych OH v Riu Matej Tóth síce do Košíc pricestuje, ale napokon na trať nevybehne. "Matej Tóth mi potvrdil, že stav jeho nohy je natoľko zlý, že nebude môcť bežať ani štvorkilometrový minimaratón s deťmi. Účasť potvrdila česká atlétka Bára Športáková, ale okrem nej bude v štartovom poli aj mnoho ďalších zaujímavých osobností. Nerád by som na niekoho zabudol, ale môžem povedať, že na MMM sa predstaví viacero športovcov, politikov, ale aj ľudí z kultúry," prezradil Branislav Koniar.

Na 93. ročník MMM sa postaví nielen rekordný počet bežcov, ale rekordný je aj počet krajín, ktoré budú mať na štarte svoje zastúpenie. "Na štarte očakávame 11.800 bežcov z 58. krajín," uviedol Koniar. Naďalej pokračuje trend v náraste účastníkov z Veľkej Británie, Južnej Afriky, Fínska, Srbska či Talianska a zaujímavosťou je, že v prvú októbrovú nedeľu sa na štart premiérovo postavia bežci z Brazílie či Peru.



Atmosféru maratónu bude opäť dotvárať mnoho hudobných koncertov. Celé mesto Košice bude vďaka tomu zaplnené multižánrovým hudobným programom, o ktorý sa postarajú slovenské hudobné skupiny a dídžeji. Hudobná produkcia bude rozložená na 10-tich pódiách a vybraných úsekoch maratónskej trate.

Najnižšie štartové čísla na MMM 2016:

Muži:
1 - Elijah Kiprono Kemboi (Keňa)
2 - Evans Kipkogei Ruto (Keňa)
3 - David Kemboi Kiyeng (Keňa)
4 - Jairus Ondora Chanchima (Keňa)
5 - Abere Kassw Belay (Etiópia)
6 - Daniel Kiprog Limo (Keňa)
7 - Samson Kiptoo Bungei (Keňa)
8 - Josphat Kiprono Leting (Keňa)
9 - Henry Kipsogeo Chirchir (Keňa)
10 - Mathew Kosgei Bowen (Keňa)

Ženy:
F1 - Mulu Diro Melková (Etiópia)
F2 - Emily Chemutai Ngetichová (Keňa)
F3 - Lydia Jerotich Ruttová (Keňa)
F4 - Maryna Damancevič (Biel.)
F5 - Halima Hassen Berisová (Etiópia)
F6 - Tinbit Gidey Weldegebrielová (Etiópia)
F7 - Chaltu Tafa Waková (Etiópia)

Zaujímavé čísla MMM 2016:
850 organizátorov a príslušníkov polície
7000 metrov zábran a vymedzovacích pások na trati, na štarte a v cieli
20 ton technického vybavenia vyvezeného na trať
34 100 fliaš vody na občerstvovacích staniciach
2750 kg ovocia
17.600 kusov sušienok
11.000 kusov fit tyčiniek
16.500 kusov čokolád
35.200 plastových pohárov
55.000 spiniek na štartové čísla
13.000 účastníckych a organizátorských tričiek
25.000 programových bulletinov
20.000 plastových vriec a tašiek