Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Atletika

Nemci spustili petíciu na podporu Stepanovovej

Na snímke ruská atlétka Julia Stepanovová prichádza na štart behu na 800 m pod neutrálnou vlajkou na ME v Amsterdame 6. júla 2016. Výnimku jej dalo vedenie Medzinárodnej asociácie atletických federácie IAAF. Stepanovovej svedectvo o systematickom dopingu v dokumente nemeckej ARD v decembri 2014 viedlo k dištancu ruských atlétov. IAAF v júni potvrdila zákaz ich štartu na OH, keďže krajina stále neobnovila dôveru v jej antidopingový systém. Foto: TASR/AP

Do utorka popoludní sa pod ňu podpísalo už viac ako 21.000 ľudí.

Berlín 26. júla (TASR) - V Nemecku spustili internetovú petíciu na podporu ruskej atlétky Julie Stepanovovej, aby mohla štartovať na olympiáde v Riu de Janeiro. Do utorka popoludní sa pod ňu podpísalo už viac ako 21.000 ľudí.

Kaj Beuter z nemeckého Darmstadtu požiadal prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha, aby prehodnotil nedeľňajšie rozhodnutie organizácie o vylúčení Stepanovovej z hier preto, že v minulosti dopovala.

Bežkyňa na 800 m spolu so svojím manželom výraznou mierou pomohla odkryť systematický a štátom podporovaný doping v Rusku. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) jej štart pod piatimi kruhmi povolila, no MOV nie.

"Nie je to prvýkrát, keď čosi dlhujeme odvážnemu človeku, ktorý odkryl katastrofické previnenia. Prosím, povoľte Julii Stepanovovej, ako uznanie jej zásluhy na vyčistení jedného z najväčších dopingových škandálov, štartovať pod neutrálnou vlajkou v Riu," napísal Beuter Bachovi. Informovala agentúra dpa.