Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

OH2016: Millerová je zlatá na 400 metrov

Bahamská šprintérka Shaunae Millerová (vľavo) ovládla ženskú štvorstovku na olympijských hrách v Riu de Janeiro 15. augusta 2016. V dramatickom finiši triumfovala vďaka cieľovej "rybičke" o sedem stotín pred Američankou Allyson Felixovou (vpravo). Po bronz si dobehla Jamajčanka Shericka Jacksonová (uprostred). Foto: TASR AP

Bahamská šprintérka S. Millerová ovládla ženskú štvorstovku na olympijských hrách. V dramatickom finiši triumfovala vďaka cieľovej "rybičke" o sedem stotín pred Američankou Allyson Felixovou.

Rio de Janeiro 16. augusta (TASR) - Bahamská šprintérka Shaunae Millerová ovládla ženskú štvorstovku na olympijských hrách v Riu de Janeiro. V dramatickom finiši triumfovala vďaka cieľovej "rybičke" o sedem stotín pred Američankou Allyson Felixovou. Po bronz si dobehla Jamajčanka Shericka Jacksonová.

Štvrťkárske finále malo mimoriadne zaujímavé vyvrcholenie. Felixová bola v samom závere blízko k zisku piatej zlatej medaily spod piatich kruhov, čím by sa stala najúspešnejšou atlétkou olympijskej histórie. V porovnaní s Millerovou bola aj rýchlejšia, no Bahamčanka zvolila netradičný finiš, ktorý ju napokon vyšvihol do čela konečného poradia. Tesne pred čiarou sa totiž "rybičkou" vrhla do cieľa a fotofiniš potvrdil, že vďaka tomuto ťahu získala zlato. Okrem najcennejšieho kovu vylepšila časom 49,44 s aj osobné maximum. "Toto bol moment, na ktorý som čakala. Dala som do toho všetko, to muselo byť vidno," povedala Millerová, ktorá prvé chvíle po pretekoch preplakala na dráhe.

Felixová zasa stanovila svoj najlepší výkon sezóny na 49,51 a olympijskú medailovú zbierku rozšírila na sedem cenných kovov. Tri zlaté má zo štafety 4x400 m, štvrtú z Londýna za najlepšiu dvojstovku. V Aténach 2004 aj Pekingu 2008 získala v behu na 200 m striebro. Skúsená Američanka vedela, že s blížiacim sa záverom má navrch. Millerovej akrobatickému finišu však nevenovala pozornosť. "Sústredila som sa len na seba. Moje myšlienky vôbec nesmerovali k tomu, čo robí súperka," povedala Felixová.

V rozbehoch na 400 m sa predstavila aj slovenská reprezentantka Iveta Putalová, no kvalifikačným časom 52,82 sa do semifinálovej 24-tky nezmestila. V konečnom poradí obsadila 41. priečku.

Nemka Baumannová nenadviazala na otcov triumf z Barcelony 1992

Majsterka Nemecka v behu na 400 metrov cez prekážky Jackie Baumannová pri olympijskom debute nenadviazala na zlatú medailu svojho otca Dietera z OH 1992. V Riu de Janeiro vypadla v rozbehoch, na postup jej nestačil čas 59,04 sekundy, ktorým takmer o tri sekundy zaostala za osobným rekordom.

"Nedokážem si to vysvetliť. Užila som si však aspoň podujatie, nesúhlasím s toľkými sťažnosťami," citovala agentúra DPA 20-ročnú Baumannovú. Jej otec triumfoval v Barcelone 1992 v behu na 5 000 metrov.

výsledky:
1. Shaunae Millerová (Bahamy) 49,44 s.,
2. Allyson Felixová (USA) +0,07 s.
3. Shericka Jacksonová (Jam.) +0,41,
4. Natasha Hastingsová (USA) +0,90,
5. Phyllis Francisová (USA) +0,97,
6. Mcpherson Stephanie Annová (Jam.) +1,53,
7. Oľga Semljaková (Ukr.) +1,80,
8. Libania Grenotová (Tal.) +1,81