Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Atletika

Bubka na svoje rekordy na PTS spomína stále: Rád sa sem vraciam

Na snímke atletický štadión športového komplexu x-bionic® sphere v Šamoríne počas tlačovej konferencie k 51. ročníku obnoveného medzinárodného atletického mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft (PTS) 31. mája 2016. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ukrajinská atletická legenda a zároveň čestný občan Bratislavy, má na míting PTS najkrajšie spomienky.

Šamorín 17. júna (TASR) - Ozdobami 52. ročníka medzinárodného atletického mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft (P - T - S), ktorý sa uskutočnil v sobotu 17. júna v areáli x-bionic® sphere v Šamoríne, neboli len samotní atléti, ale aj pozvaní hostia. Jedným z nich bol aj prezident Európskej atletiky Nór Svein Arne Hansen.

"Pre nás je to významný deň. Sme radi, že pán Hansen prijal naše pozvanie. Bol vždy veľkým fanúšikom mítingu PTS. Ja verím, že sa máme počas celého mítingu na čo tešiť," uviedol na sobotňajšej predpoludňajšej tlačovej konferencii Peter Korčok, prezident Slovenského atletického zväzu. Sedemdesiatjedenročný Nór si areál v Šamoríne nevedel vynachváliť. "Komplex je naozaj nádherný a nedá sa porovnať so žiadnym na svete. Potvrdili mi to aj manažéri a tréneri. Na mítingu PTS v Bratislave som bol veľakrát, a to čo dokázali vtedy organizátori, to boli doslova zázraky. Napriek tomu, že ekonomicky nemali také zdroje ako napríklad míting v Oslo," uviedol Hansen, a dodal: "Dal som si na sociálnu sieť Facebook obrázky z trate i okolia a mal som skvelé ohlasy od atlétov, ktorí v minulosti štartovali na bratislavskom mítingu. Blahoželám zväzu, že sa mu podarilo obnoviť tento míting."

Svein Arne Hansen má s organizovaním atletických mítingov bohaté skúsenosti, bol totiž riaditeľom známych pretekov v Oslo, ktoré patria do podujatia Diamantovej ligy a pred troma dňami vo štvrtok sa na ňom vo výbornom svetle prezentovali nórski atléti. "Oslo vždy trpelo tým, že na náš míting nechodili v ideálnom počte Jamajčania a Američania. V Nórsku sa berú do úvahy len špičkové výsledky, takže nemáme veľké očakávania v atletike, aj keď sme teraz dosiahli skvelé výkony. U nás majú prednosť lyžiarske disciplíny, takže sme na tom podobne ako vy. Vy zasa máte dobrých hokejistov, my nie," dodal s úsmevom prvý muž európskej atletiky.

Sobotňajší míting v Šamoríne má aj jeden špecifický bod programu, tým je odovzdanie bronzovej medaily slovenskej atlétke Lucii Hrivnák Klocovej z ME 2010. V roku 2015 totiž športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne udelil štvorročný dištanc pre ruskú osemstovkárku Mariu Savinovovú za porušenie antidopingových pravidiel. Savinovová tak prišla o zlato z ME 2010 a na tretiu priečku sa posunula práve Klocová. "Medaila bude odovzdaná neskoro a je to hanba. Atléti si zaslúžia dostať medailu tam, kde ju získali. Verím, že v budúcnosti sa tieto veci podarí riešiť inak. Darí sa nám bojovať proti dopingu, ale je to dlhá cesta," povedal Hansen, ktorý odpovedal aj na otázku ohľadne plánovaného zrušenia chodeckej disciplíny na 50 km na olympijských hrách. "MOV má záujem, aby sa znížil počet štartujúcich na olympiáde, ale s úpravami by mala prísť atletická federácia a nie MOV. Ale som si vedomý, že sa musí znížiť počet atlétov, napríklad v maratóne. Matej Tóth mi písal ohľadne zrušenia chodeckej päťdesiatky, ja podporujem, aby chôdza zostala tak ako je." Na OH v Tokiu však pribudne aj nová disciplína, ktorou je miešaná štafeta mužov a žien na 4x400 metrov.

V budúcom roku mieni Európska atletická federácia zvýšiť dotácie mítingom kategórie EA (European Athletics). Jej prezident verí, že aj míting Pravda - Televízia - Slovnaft urobí potrebné kroky, aby sa do tejto kategórie zaradil.

Sergej Bubka
Foto: TASR/AP
Organizátori sobotňajšieho mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft (P – T – S) privítali v šamorínskom areáli viceprezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), legendárneho skokana o žrdi Sergeja Bubku.

Ukrajinská atletická legenda a zároveň čestný občan Bratislavy, má na míting PTS najkrajšie spomienky. Prvý Bubkov svetový rekord na mítingu, ktorý sa vtedy konal každý rok na bratislavských Pasienkoch, padol 26. mája 1984 a mal hodnotu 585 centimetrov. "Bratislava mi priniesla dva výnimočné momenty v mojej kariére. Mám na ňu skvelé spomienky, veľmi rád sa tam vraciam," uviedol Bubka na brífingu pred začiatkom 52. ročníka mítingu PTS. Najradšej sa dnes 53-ročný Bubka vracia k rekordom, ktoré v Bratislave utvoril. "Sú to nezabudnuteľné chvíle. O mňa sa na pretekoch aj pred nimi vždy dobre starali. Pamätám si, že som pri prvom rekorde skákal už pod umelým osvetlením. To mi dodalo ešte viac sily. Pamätám si dokonca tváre niektorých novinárov, ktorí tu sedia aj dnes," ohromil svojou pamäťou rodák z Luhanska. O štyri roky neskôr 9. júna prekonal ďalšie svetové maximum 605 cm, tento rekord je doterajším najlepším výkonom mítingu. "Päť dní pred mítingom som skočil 610 cm na tréningu, takže som vedel, že mám výbornú formu."



Výnimočnosť ukrajinského atléta vykresľuje fakt, že to boli len dva z jeho 35. svetových rekordov. Stále mu patria oba najlepšie výkony v histórii - vonku 614 cm, 31. júla 1994 v Sestriere, i v hale 615 cm, 21. februára 1993 v Donecku. Jeho nasledovníkov však v dnešnej dobe nebude podľa jeho slov jednoduché nájsť. "Dnes sú lepšie zariadenia, ako aj toto v Šamoríne, ale deti sa menej hýbu, sú lenivejšie. Preto ich musíme viac oslovovať. Toto treba aktívnym prístupom zvládnuť," povedal Bubka, ktorý za svoj najväčší úspech považuje olympijské zlato zo Soulu z roku 1988, kde vyhral s výkonom 590 cm. "Bola to najdôležitejšia súťaž mojej kariéry, stála ma veľa vnútornej energie. Bol som po pretekoch veľmi vyčerpaný."

Sergej Bubka je jedným z viacerých čestných hostí sobotňajšieho mítingu v šamorínskom areáli x-bionic® sphere, ktorý už mal aj možnosť vidieť. "Keď som to videl naposledy, nebolo to ešte dostavané, ale teraz je to naozaj krásne. Verím, že tu vyrastie mnoho dobrých atlétov," dodal.