Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Prezidentom SAZ je opäť Peter Korčok s novými víziami

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Peter Korčok v role šéfa olympijskej výpravy v Riu si užil dostatok uznania, no na oddych nemyslí.

Banská Bystrica 5. novembra (TASR) - Prezidentom Slovenského atletického zväzu sa stal opäť Peter Korčok. Na valnom zhromaždení SAZ v Banskej Bystrici mu dôveru pri hlasovaní bez protikandidáta vyslovilo 76 delegátov z 82, šesť hlasov bolo neplatných.

Rokovanie valného zhromaždenia bolo v znamení spokojnosti, akým sa slovenská atletika uberá. Po štyroch rokoch odpočet Petra Korčoka vo výročnej správe vyvoláva optimizmus aj do budúcnosti. "Dôvera delegátov ma teší, ja sám som si povedal už predtým, že moju kandidatúru podopriem dôverou, ktorú budem z hnutia, od najbližších spolupracovníkov i rodiny cítiť," povedal po hlasovaní Peter Korčok. "Ukázalo sa, že nastavený trend v atletike je správny, čo sa prejavilo aj na výraznej podpore."

Po štyroch rokoch vo funkcii popularizácia atletiky rapídne narástla. "Podarilo sa nám ju výrazne spopularizovať," spokojne skonštatoval Peter Korčok. "Priviedli sme k nej viac mládeže, členská základňa narástla viac ako dvojnásobne. Zvyšil sa náš rozpočet, kluby mali väčšiu podporu a aj v reprezentácii sme sa tešili z najväčších historických úspechov."

Pred vedením atletiky vyrástli ďalšie ciele na nadchádzajúce štyri roky. Peter Korčok: "Chcel by som s celým tímom pokračovať v nastolenom trende a ukázať pri organizovaní vrcholných podujatí, že na Slovensku ich dokážeme perfektne zvládnuť. Začali sme renesanciou kedysi najslávnejšieho mítingu u nás P-T-S, budúci rok na nás čakajú majstrovstvá Európy v krose. Radi by sme ešte vo väčšej šírke podporovali prioritne mládež, samozrejme smerom k olympijskému Tokiu'2020."

Peter Korčok v role šéfa olympijskej výpravy v Riu si užil dostatok uznania, no na oddych nemyslí. "Po Riu práce neodbudlo, doháňal som všetky resty a asi si tak rýchlo nevydýchnem. Na budúci týždeň ideme do Lausanne, pripravujeme už ME v cezpoľnom behu, pribudlo kopec aktivít, nových projektov. Cesta za úspechom bola v tomto roku náročná, dlhá a my budeme za pochodu načerpávať ďalšie sily."

Slovenská atletika okrem množstva úspechov rieši aj úskalia. Podľa Petra Korčoka sa týkajú zväčša celého športu. "Aj keď cítime väčšiu podporu zo strany štátu, ešte stále vidíme nedostatky, trebárs v motivácii súkromného sektora, aby viac podporoval šport. Privítali by sme, aby mala mládež podporu v zdravom životnom štýle cez športové poukazy, ktoré sú zakotvené v novom zákone, ale nie sú na ne finančné prostriedky. No a samozrejme, akútny problém pretrváva v nedostatku umelých dráh, výrazne podceňovaných vzhľadom na významnosť atletiky. Záujem narastá, no máme len 12 štyristometrových atletických dráh s umelým povrchom, čo je žalostne málo. Treba vypracovať strategický dokument, ktorý by štát rešpektoval pri podpore infraštruktúry."

Vo vedení nastal po valnom zhromaždení pohyb. Do exekutívy pribudol olympijský víťaz chodec Matej Tóth, viceprezidentom sa stal Ladislav Asványi. "Som rád, že medzi nás prišiel, nechal sa nami strhnúť, je motor našich činností. Aj vdaka Ladislavovi Aványimu a jeho vízii sme sa odhodlali organizovať vrcholné podujatia," dodal Peter Korčok.