Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Atletika

Juhoafrická prokuratúra požiadala súd o vyšší trest pre Pistoriusa

Po vznesení obvinenia Pisstorius vzlykal a tvár si zakryl rukami. Foto: TASR/AP

Hendikepovaný atlét si momentálne odpykáva päťročný trest za neúmyselné zabitie svojej priateľky. Prokuratúra ale chce, aby ho uznali vinným z vraždy.

Bloemfontein 3. novembra (TASR) - Juhoafrická prokuratúra v utorok na pojednávaní pred Najvyšším odvolacím súdom požiadala o prekvalifikovanie trestného činu zdravotne hendikepovaného atléta Oscara Pistoriusa. Ten si momentálne odpykáva päťročný trest za neúmyselné zabitie svojej priateľky. Prokuratúra ale chce, aby ho uznali vinným z vraždy.



Podľa prokuratúry sudkyňa Thokozile Masipová vlani v októbri pochybila, keď Pistoriusa oslobodila spod obvinenia z vraždy Reevy Steenkampovej. V tragický valentínsky deň vo februári 2013 ju zastrelil štyrmi ranami cez zamknuté dvere kúpeľne v jeho dome a spôsobil jej smrteľné zranenia. Vo svojej výpovedi však tvrdil, že si ju pomýlil so zlodejom.

Päťčlenný odvolací senát teraz posúdi, či je sťažnosť prokuratúry oprávnená a či prekvalifikuje Pistoriusov čin na vraždu. V takom prípade by mu hrozilo zvýšenie trestu na minimálne 15 rokov odňatia slobody nepodmienečne. Ďalšou možnosťou je, že senát odvolanie prokuratúry zamietne. Nariadiť môže aj obnovenie procesu, to je ale podľa právnych expertov nepravdepodobné.

Šesťnásobný paralympijský šampión a účastník OH 2012 v Londýne nebol na utorňajšom pojednávaní osobne prítomný. V októbri športovca s amputovanými dolnými končatinami po necelom roku strávenom za mrežami prepustili do domáceho väzenia. Momentálne žije Pistorius pod justičným dohľadom v dome svojho strýka Arnolda v bohatej štvrti na predmestí Pretórie. Dom môže opustiť iba za striktne určených podmienok - napríklad keď ide do kostola alebo si nakúpiť potraviny.

Odvolacie pojednávanie bolo naplánované iba na jeden deň. Senát vynesie verdikt na základe jednoduchej väčšiny hlasov, rozhodnutie sa ale neočakáva už v utorok. Súd ani nemá určený časový horizont, kedy musí verdikt oznámiť. Informovala agentúra AP.