Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Atletika

Putin o dopingovom škandále: Začneme vlastné vyšetrovanie

Vladimir Putin Foto: TASR

Svetová antidopingová agentúra zverejnila 300-stranovú správu, podľa ktorej v ruskej atletike existuje systematické užívanie zakázaných podporných látok.

Moskva 12. novembra (TASR) - Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina je dôležité, aby krajina začala vlastné interné vyšetrovanie dopingového škandálu. Uviedol to na stretnutí s ministrami v Soči.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) začiatkom týždňa zverejnila 300-stranovú správu, podľa ktorej v ruskej atletike existuje systematické užívanie zakázaných podporných látok. Celý proces mali riadiť a regulovať štátni úradníci. Rusi podľa WADA zároveň účelovo manipulujú s dopingovými vzorkami a pozitívne testy likvidujú či modifikujú.

Putin vo svojom prvom vyhlásení od vypuknutia kauzy uviedol, že Rusko musí a bude spolupracovať s medzinárodnými inštitúciami. "Nariadil som ministrovi športu a ďalším vrcholným predstaviteľom, ktorí sú so športom spojení, aby celému prípadu venovali najvyššiu možnú pozornosť. Je dôležité, aby sme začali naše vlastné vyšetrovanie v tejto veci a zároveň otvorene spolupracovali s medzinárodnýmmi antidopingovými organizáciami," povedal Putin.

Ruský prezident vyzval aj na boj proti dopingu: "Šport je zaujímavý len vtedy, ak je čestný. Musíme chrániť našich športovcov pred zakázanými látkami."

WADA na základe svojich zistení navrhla, aby boli ruskí atléti vylúčení zo všetkých medzinárodných podujatí, vrátane OH 2016 v Riu de Janeiro.