Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Atletika

VIDEO: Lucia Klocová postúpila v behu na 800 metrov do semifinále

O postup do semifinále v behu na 800 m sa usilovala v rozbehoch na MS atlétov v Pekingu Lucia Hrivnák Klocová (na snímke). Foto: TASR/AP

Podľa časov jej súperiek z predchádzajúcich rozbehov bolo zrejmé, že musí zabehnúť čas pod 2:01.

Peking 26. augusta (TASR) - O postup do semifinále v behu na 800 m sa usilovala v rozbehoch na MS atlétov v Pekingu Lucia Hrivnák Klocová. Vo svojom 4. behu po výborne zvládnutom finiši postúpila priamo z tretieho miesta časom 2:01,35 a šiesty raz sa vo svojej kariére pokúsi na MS vo štvrtok (14.05) o účasť vo finále.



Klocová zvládla beh výborne takticky. Nenechala si ujsť čelo pretekov, kontrolovala svoju pozíciu na 4. priečke, 200 m pred cieľom sa postupne prepracovala až na prvú a vo veľkej tlačenici vo finiši sa nenechala vytlačiť z postupového miesta. Získala aj cenný skalp viacnásobnej medailistky na MS Keňanky Jepkosgeiovej.

Istotu postupu mali tri najlepšie z každého zo šiestich rozbehov, s časom do štvrtkového semifinále postupovalo ďalších šesť. Lucia Hrivnák Klocová bežala vo štvrtom, papierovo mala zabehnutý v tejto sezóne štvrtý čas, pred ňou boli tri súperky s výkonmi pod dve minúty, tabuľková dvojka Kubánka Almanzová, Jamajčanka Campbellová a bývalá majsterka sveta, druhá na OH v Pekingu'08 Keňanka Jepkosgeiová. Hrivnák Klocová predtým na MS päťkrát postúpila do semifinále. Podľa časov jej súperiek z predchádzajúcich rozbehov bolo zrejmé, že musí zabehnúť čas pod 2:01, aby mohla pomýšľať na postup a šiestu semifinálovú účasť. Hrivnák Klocová našťastie skončila tretia s priamym postupom, po pomalšom tempe z jej rozbehu nepostúpila na čas ani jedna, na ktorý bolo treba čas minimálne 2:00,70.

Klocová v behu na 800 m postúpila do semifinále, stop pre kladivárku Hrašnovú

Lucia Hrivnák Klocová zvládla taktiku na jednotku. "Snažila som sa vybojovať správnu pozíciu, aby som sa nemusela zabrzdiť pri zbiehaní. Plynule som sa zaradila po strkaniciach na 4. miesto, nikto mi neprekážal, neskôr som sa dosť vyšťavila s Kubánkou, musela som si postavenie ťažko vybojovať. Posledných 40 - 50 metrov bolo mimoriadne ťažkých, chcela som sa hodiť do cieľa, nebolo to v tej tlačenici jednoduché. Dôležité bolo, že som sa vyhla chybám v taktike, dúfam, že v semifinále sa mi bude bežať ľahšie. Vo finiši som ani nevedela, kto ma obieha, veľmi som súperky pri tom hraničnom úsilí nevnímala."

Hrivnák Klocová pred semifinále potrebuje optimálne zrelaxovať. "Musím si poriadne oddýchnuť, taktika bude rovnaká, plynulo bežať bez kolízií v strede poľa a potom zaútočiť."

Výsledky rozbehov
ženy
800 m, 4. rozbeh:
1. Ennaouiová (Poľ.) 2:01,16
2. Almanzová (Kuba) 2:01,33
3. Lucia Hrivnák Klocová (SR) 2:01,35
4. Jepkosgei Busieneiová (Keňa) 2:01,40
5. Campbellová (Jam.) 2:01,43
6. Guerrerová (Špan.) 2:02,64
7. Everardová (Ír.) 2:03,98

celkové poradie rozbehov:
1. Arzamasovová (Biel.) 1:58,69
2. Sharpová (Brit.) 1:58,98
3. Semenyová (JAR) 1:59,59,
...
24. Lucia Hrivnák Klocová (SR) 2:01,35