Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Atletika

Rusi potvrdili, že traja jeho atléti porušili zákaz suspendácie IAAF

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

IAAF minulý piatok provizórne suspendovala Ruskú atletickú federáciu s okamžitou platnosťou. Dôvodom je rozsiahly dopingový škandál v krajine.

Moskva 20. novembra (TASR) - Ruská atletická federácia potvrdila, že traja jej športovci porušili zákaz štartovať na podujatiach pod hlavičkou Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF). Informovala v piatok agentúra AP.

IAAF minulý piatok provizórne suspendovala Ruskú atletickú federáciu s okamžitou platnosťou. Dôvodom je rozsiahly dopingový škandál v krajine. Zákaz platí na dobu neurčitú a môže zahŕňať aj budúcoročné olympijské hry v brazílskom Rio de Janeiro.

V stanovisku ruskej federácie jej generálny sekretár Michajl Butko potvrdil, že "prišlo k porušeniu pravidiel v troch prípadoch od 13. do 15. novembra". Jedným zo športovcov je určite Viktor Ugarov, ktorý vyhral v nedeľu maratón v japonskej Kanazawe a následne ho diskvalifikovali. Ďalšie dve mená nezverejnili.

Bach informoval o ruských garanciách potrestania dopingových hriešnikov


Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach v piatok v Prahe oznámil, že Ruský olympijský výbor (ROV) poskytol garancie potrestania dopingových hriešnikov, vrátane trénerov, športovcov a ďalších zainteresovaných. Informovala agentúra Reuters.

Rusko predstavilo trojmesačný plán na očistenie jeho atletiky od dopingu. Momentálne pyká za obvinenie zo systematického a štátom podporovaného dopingu. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) minulý piatok provizórne suspendovala Ruskú atletickú federáciu s okamžitou platnosťou. Dôvodom je rozsiahly dopingový škandál v krajine. Zákaz platí na dobu neurčitú a môže zahŕňať aj budúcoročné olympijské hry v brazílskom Rio de Janeiro.

ROV sa teraz enormne snaží zaistiť účasť "čistých" športovcov na medzinárodných podujatiach.