Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Atletika

Ruská atletická federácia odmietla obvinenia z krytia dopingu

Danil Lysenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa The Sunday Times sa výškara Lysenka ruskí funkcionári pokúsili ospravedlniť správou z falošnej kliniky.

Moskva 3. júna (TASR) - Ruská atletická federácia (VFLA) sa považuje za obeť informačnej vojny. Uviedla to v reakcií na obvinenia britského periodika The Sunday Times, ktoré informovalo, že čelní funkcionári VFLA kryli porušenie pravidiel Danila Lysenka falošnou lekárskou správou.

"Článok The Sunday Times je domýšľavý, autor píše to, čo chcú ľudia čítať a nerešpektuje realitu," uviedla hovorkyňa VFLA Natalia Jucharevová.

Výškar Lysenko v roku 2017 neoznámil antidopingovým komisárom svoj aktuálny pobyt a od vlaňajšieho augusta má pozastavenú činnosť. Podľa The Sunday Times sa ruskí funkcionári pokúsili ospravedlniť Lysenka správou z falošnej kliniky, podľa ktorej opomenul svoju povinnosť, pretože bol príliš chorý. Na adrese zdravotného strediska však stojí zbúraná budova.

Najnovšia kauza by mohla vážne poškodiť snahu Ruska o očistenie mena po dopingovej afére. Tamojší atléti sa nemôžu zúčastňovať na medzinárodných atletických podujatiach bez udelenej výnimky a iba pod neutrálnou vlajkou. Medzi takými bol aj Lysenko.

Jednotka atletickej integrity (AIU) v nedeľu potvrdila, že sa zaoberá najnovšími podozreniami. "Počkáme si na výsledky vyšetrovania. Dovtedy vec nebudeme ďalej komentovať," dodala Jucharevová a poukázala na načasovanie zverejnenia článku. K tomu prišlo iba pár dní pred kongresom IAAF, ktorý sa uskutoční 8. a 9. júna.