Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Netrestajte poctivých ruských športovcov. Vyzýva Isinbajevová IAAF

Na archívnej snímke ruská atlétka Jelena Isinbajevová kontroluje skok s trénerom pred jej štartom v skoku o žrdi vo finále na MS v atletike v Moskve 13. augusta 2013. Foto: TASR/AP

Ruskou atletikou sa v uplynulých dňoch prehnal systematický dopingový škandál, ktorý vo svojom protokole potvrdila nezávislá komisia Svetovej antidopingovej agentúry.

Moskva 13. novembra (TASR) - Niekdajšia skvelá ruská žrdkárka Jelena Isinbajevová v piatok vyzvala Medzinárodnú asociáciu atletických federácií (IAAF), aby v reakcii na dopingový škandál v jej krajine nepotrestala aj čestných športovcov.

"Situácia v ruskom národnom tíme je teraz veľmi smutná, ale žiadam vás, aby ste rovnakým negatívnym spôsobom nepristupovali ku všetkým atlétom. Dúfam, že lídri IAAF ukážu svoju múdrosť a že bude prijaté korektné rozhodnutie. Tí ktorí sú vinní, nech za to zaplatia a tí nevinní dostanú možnosť súťažiť a reprezentovať našu krajinu dôstojným spôsobom na medzinárodnej športovej scéne," citovala agentúra Reuters z otvoreného listu Isinbajevovej pre svetovú atletickú komunitu.

Tridsaťtriročná Isinbajevová je svetovou rekordérkou, dvojnásobnou olympijskou víťazkou a trojnásobnou majsterkou sveta v skoku o žrdi.

Odvolanie zodpovedných

Ruský minister športu Vitalij Mutko chce spolupracovať s medzinárodnými organizáciami na zlepšení antidopingového režimu v krajine. V súvislosti s obvineniami voči Rusku je zároveň pripravený odvolať zodpovedných funkcionárov, presne v súlade s pokynmi prezidenta Vladimira Putina.

"Máme jasné inštrukcie od prezidenta, aby sme našli spoločnú reč s medzinárodnými organizáciami a ja to splním, budem s nimi spolupracovať. Ak bude treba odvolať všetkých, urobíme to," cituje agentúra Reuters slová Mutka. Minister športu dodal, že je otvorený myšlienke zriadiť v krajine nový antidopingový orgán. Pri vyšetrovaní najnovšieho dopingového škandálu nevylúčil ani trestné stíhania.

Ruský minister športu Vitalij Mutko
Foto: TASR/AP


Nová antidopingová agentúra

Rusko môže vybudovať novú antidopingovú agentúru, ktorá bude kontrolovať národný atletický program. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters na základe oficiálneho vyjadrenia ministra športu Vitalija Mutka.

Ruskou atletikou sa v uplynulých dňoch prehnal systematický dopingový škandál, ktorý vo svojom protokole potvrdila nezávislá komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Medzinárodný olympijský výbor (MOV) následne vyzval Medzinárodnú asociáciu atletických federácií (IAAF), aby spustila disciplinárne konanie voči ruským atlétom aj ich trénerom, ktorí prispeli k dopingu športovcov.

WADA zároveň s okamžitou platnosťou uzatvorila súčasné moskovské laboratórium. To pred medzinárodnou inšpekciou vlani zničilo celkovo 1417 podozrivých vzoriek. "Sme pripravení vytvoriť novú antidopingovú agentúru a úzko spolupracovať so svetovými organizáciami v boji proti dopingu," uviedol Mutko.

Na snímke antidopingové stredisko v Moskve 10. novembra 2015.
Foto: TASR/AP