Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Šéf gymnastiky v USA odstúpil z funkcie v tieni sexuálneho škandálu

Na snímke Steve Penny. Foto: TASR/AP

Sexuálnych útokov na mladých zverencov sa mali dopustiť viacerí gymnastickí tréneri a členovia lekárskych tímov.


New York 16. marca (TASR) - Steve Penny odstúpil z funkcie prezidenta Americkej gymnastickej federácie (USA Gymnastics). Dôvodom je škandál v súvislosti so sexuálnym zneužívaním mladých gymnastov a gymnastiek v USA.

Penny rezignoval na post po tom, ako čelil kritike za nezvládnutie situácie po prepuknutí škandálu. Vo funkcii šéfa organizácie pôsobil od roku 2005. Denník Indianapolis Star pred mesiacom zverejnil reportáž, podľa ktorej vedenie USA Gymnastics nedostatočne reagovalo na obvinenia z viacerých prípadov zneužívania. Sexuálnych útokov na mladých zverencov sa mali dopustiť viacerí gymnastickí tréneri a členovia lekárskych tímov.

Kauzu vlani odštartovala členka olympijského tímu z OH 2000 v Sydney Jamie Dantzscherová, ktorá podala žalobu na bývalého reprezentačného lekára Larryho Nassara a obvinila ho v nej zo sexuálneho obťažovania. Nasledovali žaloby od ďalších bývalých či súčasných gymnastov.

Americké médiá odhadujú, že za obdobie predchádzajúcich 20 rokov sa stalo obeťami sexuálnych útokov zo strany trénerov či lekárov viac ako 100 mládežníckych gymnastov či gymnastiek.