Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Atletika

Švajčiarsky súd povolil Semenyovej štart vo všetkých disciplínach

Juhoafričanka Caster Semenyová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dvojnásobná olympijská víťazka na 800 m Semenyová, ktorá trpí poruchou pohlavného vývoja a má zvýšenú produkciu testosterónu sa obrátila sa na CAS.

Zürich 3. júna (TASR) - Medzinárodná asociácia atletických federácii (IAAF) musí s okamžitou platnosťou povoliť Caster Semenyovej štart vo všetkých disciplínach na akýchkoľvek pretekoch. Rozhodol o tom Švajčiarsky federálny súd, ktorý do definitívneho vyriešenia prípadu pozastavil účinnosť rozsudku Športového arbitrážneho súdu (CAS) v Lausanne.

Semenyová bojuje proti pravidlu o maximálnych hodnotách testosterónu u žien. Regule prijala IAAF vlani v novembri. V prípade prekročenia limitu musia pretekárky absolvovať hormonálnu liečbu alebo nesmú súťažiť v disciplínach od 400 m do jednej míle.

Dvojnásobná olympijská víťazka na 800 m Semenyová, ktorá trpí poruchou pohlavného vývoja a má zvýšenú produkciu testosterónu sa obrátila sa na CAS. Ten síce v máji uznal diskriminačnú povahu pravidla, priklonil sa však k argumentom IAAF, že je primerané a nevyhnutné pre zachovanie férovosti v ženskej atletike.

Semenyová sa nevzdala a obrátila sa na Švajčiarsky federálny súd s námietkou, porušenia jej základných ľudských práv. "Som veľmi vďačná švajčiarskym sudcom. Dúfam, že mi umožnia opäť súťažiť," uviedla v stanovisku Semenyová.