Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Atletika

Tóth v Riu takmer zažil prepad banditov: Prvoradá bude bezpečnosť

Na snímke chodec Matej Tóth, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Majster sveta v chôdzi na 50 km stihol v Brazílii zažiť aj prepad áut.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Chodec Matej Tóth sa vrátil z poznávacej cesty po Brazílii plný zážitkov. V dejisku OH 2016 v Rio de Janeiro si bol vyskúšať podmienky i olympijskú trať, na ktorej sa budúci rok pokúsi napodobniť svoj zlatý úspech z nedávnych MS v Pekingu.

"V dejisku olympiády sme boli mesiac po predpokladanom štarte budúcoročných pretekov. Klíma je dosť podobná, ako má byť o rok, takže z tohto pohľadu sme si vyskúšali aj počasie. Chceli sme si overiť podmienky na tréning, keďže v Brazílii chceme byť dva týždne pred štartom olympijských pretekov. Nechceme celý čas bývať priamo v olympijskej dedine, keďže päťdesiatka je na programe v predposledný deň a atmosféra tam môže byť už dosť vyčerpávajúca. Väčšina športovcov už bude mať po pretekoch a bolo by ťažké sa koncentrovať. Čiže budeme bývať mimo a do dediny sa presunieme možno dva-tri dni pred štartom," povedal novinárom na štvrtkovom stretnutí.

Na olympijské preteky sa bude pripravovať v meste Juiz de Fora. "Myslím, že sme našli ideálne miesto. Mesto Juiz de Fora sa nachádza asi 180 km severne od Ria, je tam dobrá dostupnosť, netreba lietať. Podmienky sú tam výborné nielen pre nás chodcov, ale aj pre ostatných atlétov, čo bol aj jeden z dôvodov, prečo tam bol aj šéftréner Martin Pupiš. Všetko sme si overili, pripravili, získali slušné kontakty," pokračoval. Zo samotného dejiska OH 2016 bol zo začiatku mierne v šoku: "Rio už bolo trochu o inom. Je to veľkomesto so všetkým, čo k tomu patrí. Bývali sme priamo na slávnej pláži Copacabana. Tréning sa začínal o siedmej ráno a hlavná promenáda už vtedy bola preplnená bežcami. Adaptácia nám trvala niekoľko dní, ale potom to už bolo v pohode."

Nechýbalo veľa a majster sveta v chôdzi na 50 km sa mohol dostať do priameho styku s vychýrenou brazílskou kriminalitou. "Zažili sme aj trošku stresu cestou na letisko, keďže sme takmer na vlastnej koži zažili, čo to je prepad áut. Mladí banditi začali hádzať kamene a zablokovali komplet celú premávku. Našťastie sme išli tým miestom desať minút potom. Šofér nám neskôr ukázal video, ako tam predtým demolovali autá. Takmer sme kvôli tomu nestihli lietadlo," opísal nepríjemný dojem z Ria. Organizátori budú mať podľa neho so zabezpečením hladkého priebehu podujatia veľa práce. "Momentálne si neviem ani predstaviť, ako počas olympiády budú chcieť tých vagabundov udržať. Lebo to nie sú skupinky zopár ľudí. Naozaj sme videli, ako stovky dvanásť až pätnásťročných mladíkov nabehli na pláž a rabovali turistov. Mali sme šťastie, že sme boli v tom čase pri hoteli. Myslím, že organizátori budú musieť počas olympiády nasadiť celú armádu a množstvo policajtov," konštatoval Tóth.

Vyskúšal si aj olympijskú trať, na ktorej bude budúci rok pretekať. "Samotná olympijská trať sa nachádza v časti Barra, kde je olympijská dedina, čiže bude tam veľmi dobrá dostupnosť. Trať nám trochu zmenili, pôvodne mala byť vo Flamengo Parku pri Copacabane. Táto nová však bude v kľudnejšom prostredí, čo je dobré. Jediná nevýhoda je, že na trati nie je ani kúsok chládku, možno len zopár stromov. Je tam aj dosť veterno od mora, lebo celý priestor je otvorený. To budú úskalia pre nás chodcov, ale pre divákov to budú podmienkami určite veľmi pekné preteky. Pevne verím, že budem pripravený tak, aby som si trať mohol užiť aj ja," dodal na záver.