Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

V 19. etape triumfoval Bardet, Froome po páde udržal žltý dres

Francúzsky cyklista Romain Bardet (AG2R) oslavuje víťazstvo v 19. etape 103. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France z Albertville do Saint-Gervais Mont Blanc (146 km) 22. júla 2016. Foto: TASR/AP

Francúzsky cyklista Bardet sa vďaka triumfu a zaváhaniu súperov posunul na druhé miesto celkového poradia za lídra Chrisa Frooma z Veľkej Británie.

Megéve 21. júla (TASR) - Francúzsky cyklista Romain Bardet triumfoval v piatkovej 19. etape na Tour de France. Jazdec stajne AG2R sa tak stal vôbec prvým domácim pretekárom, ktorý vyhral v prebiehajúcom 103. ročníku slávneho podujatia. Na druhom mieste skončil Španiel Joaquin Rodriguez z Kaťuše a tretí bol jeho krajan Alejandro Valverde z Movistaru.

Bardet sa vďaka triumfu a zaváhaniu súperov posunul na druhé miesto celkového poradia za lídra Chrisa Frooma z Veľkej Británie (Sky), na ktorého stráca štyri minúty a 11 sekúnd. Tretí je Kolumbijčan Nairo Quintana z Movistaru so stratou 4:27 min.

"Veľmi si to cením a užívam. Som v siedmom nebi. To, čo sme predviedli v zjazde, bolo inštinktívne. Kamarát Mikael Cherel ma tam na rovinke potiahol a ja som nemusel vôbec šliapať. Celý čas som myslel na celkové poradie, no keď som dobehol Costu, tak som už myslel len na etapové víťazstvo. Do záverečného kopca som už išiel naplno. Zajtra sa pokúsime udržať túto pozíciu," povedal Bardet, ktorý si pripísal druhý etapový triumf na Tour v kariére. Ten prvý dosiahol takmer presne pred rokom v 18. etape z Gapu do St. Jean-de-Maurienne.

"Snažil som sa ostať vpredu a v bezpečí, no nabehol som na stredovú čiaru a ušlo mi predné koleso. Mal som šťastie, nebolo to také vážne, som len trošku dobitý a oškretý. Som veľmi rád, že som to nejako zvládol a že som už v cieli a mám to za sebou. Celý deň boli pri mne moji spolujazdci, veľmi im ďakujem. Po tom páde som vedel, že naše auto je príliš vzadu a môj bicykel nie je v poriadku, tak sme si ich s Thomasom vymenili, za čo mu ďakujem. Zajtra to nebude ideálne, som trochu potlčený, nebudem sa cítiť najlepšie a súperi na mňa budú útočiť," povedal v prvom televíznom rozhovore Froome.

Držiteľ zeleného dresu pre lídra bodovacej súťaže Slovák Peter Sagan z Tinkoffu prišiel do cieľa na 172. mieste so stratou 31:44 minút. "Boli sme vzadu v grupette a aj tam sa padalo. Dôležité bolo nič neriskovať, ísť opatrne a hlavne prísť v časovom limite do cieľa. Mne sa našťastie nič nestalo," povedal Sagan pre RTVS.

Krátko po štarte sa od hlavného balíka odtrhli dve skupinky po desať jazdcov. Tie sa po niekoľkých kilometroch spojili dohromady a vytvorili silný únik. Nechýbali v ňom líder vrchárskej súťaže Rafal Majka z Tinkoffu i jeho najväčší konkurent Thomas de Gendt (Lotto-Soudal). Okrem tejto dvojice boli na čele napríklad aj Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Laurens ten Dam (Giant-Alpecin), Rui Costa (Lampre-Merida), Tony Martin (Etixx-Quick Step), Daniel Navarro (Cofidis), či Michael Matthews (Orica-BikeExchange). Početná skupina mala na prvej prémii Col de la Forclaz de Montmin (1. kategória, 9,8 km, 6,9%) tri a polminútový náskok, po druhej Col de la Forclaz de Queige (2. kategória, 5,6 km, 7,8%) už nad štyri minúty.

Po krátkom zjazde nasledovala horská prémia najvyššej kategórie Montee de Bisanne (12,4 km, 8,2%). Na výstupe sa únik potrhal, vypadol z neho aj de Gendt, a výrazne klesol jeho náskok. Na čele hlavného balíka pracovali najmä jazdci Astany, AG2R a Sky s lídrom pretekov Chrisom Froomom, ktorí nasadili vysoké tempo a tak z pelotónu postupne odpadávalo čoraz viac pretekárov. Smolu mal Tom Dumoulin, ktorý po kontakte s iným jazdcom spadol a pre zranenie musel odstúpiť z Tour. Na čele ostalo 14 pretekárov, za nimi vo Froomovom balíku asi 30. Prémiu vyhral Majka a keďže de Gendt z čela vypadol, Poliakovi stačilo na istotu bodkovaného dresu prísť do cieľa podujatia v Paríži.

Na zjazde z Montee de Bisanne zalial cestu hustý dážď a prišli pády. Obzvlášť tvrdý mal Rolland, ktorý sa dostal na čelo spolu s Costom, v zákrute mu "ušlo" predné koleso a skončil mimo vozovky. Po pár minútach sa však zdvihol zo zeme a pokračoval. Na zemi skončil aj Richie Porte (BMC) a musel poriadne zabrať, aby sa dotiahol späť k Froomovi. Pád sa nevyhol ani lídrovi celkového poradia, no ten rýchlo zobral bicykel od svojho domestika Gerainta Thomasa a pokračoval ďalej. Spadol aj Bauke Mollema a po havárii skončil na Tour aj Navarro.

Finále etapy obstaralo záverečné stúpanie do cieľa na Le Bettex pod Mont Blancom. Horská prémia 1. kategórie s dĺžkou 9,8 km a priemerným stúpaním 8%, v závere až desať, poriadne preverila favoritov na celkové poradie. Ku Costovi sa po zjazde a krátkej rovinke dotiahol Bardet a spolu sa pobili o etapový triumf. V závere mal viac síl francúzsky jazdec.

Za nimi si Froome ustrážil pozíciu celkového lídra. O druhé miesto prišiel Holanďan Bauke Mollema, ktorý si vybral zlý deň a klesol až na desiatu priečku v klasifikácii.

"Na zjazde som sa cítil dobre, no potom som spadol a bolo. Nabral som stratu, snažil som sa tam vrátiť čo najrýchlejšie, no keď začnete stúpanie so stratou pol minúty, tak vám tá skupina odíde. Som dosť sklamaný a nahnevaný," povedal Mollema.

Výsledky 19. etapy (Albertville - Saint-Gervais-les-Bains, 146 km):
1. Romain Bardet (Fr./Ag2R) 4:14:08 h, 2. Joaquin Rodriguez (Šp./Kaťuša) +23 s, 3. Alejandro Valverde (Šp./Movistar), 4. Louis Meintjes (JAR/Lampre) obaja rovnaký čas, 5. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +26, 6. Fabio Aru (Tal./Astana) +28, 7. Daniel Martin (Ír./Etixx-QuickStep) rovnaký čas, 8. Wouter Poels (Hol./Sky) +36, 9. Christopher Froome (V.Brit./Sky) rovanký čas, 10. Richie Porte (Aus./BMC) +53 s, 172. Peter SAGAN /SR/Tinkoff) +31:44

celkové poradie:
1. Froome 82:10:37 h, 2. Bardet +4:11, 3. Quintana +4:27, 4. Adam Yates (V.Brit./Orica) +4:36, 5. Porte +5:17, 6. Aru +6:00, 7. Valverde +6:20, 8. Meintjes +7:02, 9. Martin +7:10, 10. Bauke Mollema (Hol./Trek) +7:42

bodovacia súťaž:
1. SAGAN 425 b, 2. Marcel Kittel (Nem./Etixx-QuickStep) 228, 3. Michael Matthews (Aus./Orica) 163

vrchárska súťaž:
1. Rafal Majka (Poľ./Tinkoff) 209 b, 2. Thomas De Gendt (Belg./Lotto) 105, 3. Jarlinson Pantano (Kol./IAM) 81