Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia

Parížania si v uliciach pripomenuli obete minulotýždňových útokov

Parížania si uctili pamiatku zosnulých po útokoch v piatok 13. novembra, pred parížsku reštauráciu Cosa Nostra položili kytice a sviečky 20. novembra 2015. Foto: TASR/AP Photo

Niektorí ľudia vonku zapaľovali sviečky, spievali alebo tancovali, zatiaľ čo iní sa ticho držali za ruky a rozjímali na parížskom Námestí republiky.

Paríž 20. novembra (TASR) - Tisíce obyvateľov Paríža vyšli dnes do ulíc, aby si spoločne uctili pamiatku obetí teroristických útokov spred jedného týždňa, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a vyše 350 zranených.

Agentúra AP informuje, že niektorí ľudia vonku zapaľovali sviečky, spievali alebo tancovali, zatiaľ čo iní sa ticho držali za ruky a rozjímali na parížskom Námestí republiky, ktoré sa stalo ústredným bodom spomienky na masakru z 13. novembra. Parížania týždeň po tejto udalosti prichádzali taktiež k reštauráciám, kaviarňam a koncertnej sieni, kde teroristi po sebe zanechali najviac obetí.

Okrem spomienky na mŕtvych mali byť dnešné akcie v Paríži vyjadrením vzdoru voči snahám napadnúť francúzsky spôsob života, uvádza AP s tým, že Parížanov neodradil ani výnimočný stav vyhlásený po útokoch z minulého piatka, pre ktorý úrady zakázali väčšinu demonštrácií a iných väčších zhromaždení.


Desiatky umelcov, spisovateľov, hudobníkov a iných kultúrnych osobností vyzvali francúzsku verejnosť, aby si dnes pripomenuli útoky z 13. novembra rozsvietením lámp alebo sviečok a hraním hudby okolo 21.20 h, teda približne v čase, keď začali teroristi útočiť.

Francúzska armáda rozmiestnila v parížskom regióne 6500 vojakov, aby pomohli strážiť ulice, železničné stanice a významné turistické objekty, ako je Eiffelova veža či múzeum Louvre.

Francúzsky Senát dnes schválil predĺženie výnimočného stavu v krajine o tri mesiace. Výnimočný stav rozširuje právomoci polície, ktorá tak môže zatýkať a podnikať razie, a umožňuje úradom zakázať pohyb osôb aj vozidiel v určitom čase a na určitých miestach. Dolná komora francúzskeho parlamentu, Národné zhromaždenie, schválila toto opatrenie už vo štvrtok.

K zodpovednosti za atentáty z 13. novembra sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).