Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V okolí českých Vrbětíc preventívne evakuujú ľudí z domov

Českí hasiči vo Vrběticiach po výbuchu muničného skladu. Foto: HZS Zlínskeho kraja

Pyrotechnici prehľadajú pozemky, ktoré sú vzdialenejšie od epicentra minulotýždňového výbuchu muničného skladu.

Bratislava/Praha 23. októbra (Teraz.sk) – V obciach okolo Vrbětíc v Českej republike dnes ráno o 7:00 začala rozsiahla evakuácia.

Minulý štvrtok pri Vrběticiach vybuchol muničný sklad. Pyrotechnici počas prieskumu areálu zistili, že musia prehliadnuť aj tie plochy pozemkov, ktoré sú od epicentra výbuchu viac vzdialené a sú blízko pri obytných domoch.

Česká polícia naplánovala preventívnu evakuáciu už v uplynulých dňoch – okrem štvrtka bude aj aj v piatok. Ako píšu portály Idnes.cz a Aktuálne.cz, ľudia začnú svoje domy opúšťať ráno o siedmej, vrátia sa do nich vždy popoludní.

"Je nutné vypratať okolí 1200 metrov okolo miesta, kde budú pyrotechnici pátrať. Posúva sa a s nimi aj ochranné pásmo," uviedla pre Idnes.cz. česká policajná hovorkyňa Monika Kozumplíková.

V obciach počas týchto dní „presúvajú“ stovky ľudí, pri tejto akcii asistuje asi stovka policajtov. Evakuácia je len preventívnym opatrením, bezprostredné nebezpečenstvo ľuďom nehrozí.

Na dnešné ráno bola plánovaná evakuácia ľudí z juhovýchodnej časti Lipovej, severozápadnej časti Vlachovíc a z areálu Vlárských strojární. Idnes.cz uvádza, že v piatok by mali svoje domy opustiť ľudia v obciach Vrbětice a na juhozápade Vlachovice.

Priestory musia byť vypratané do ôsmej hodiny, polícia potom kontroluje, či ľudia poslúchli výzvu. Cez deň postráži, aby v opustených domoch nikto neraboval.

Muničný sklad vybuchol vo štvrtok 20. októbra, dočítate sa o tom TU. Na mieste boli dvaja zamestnanci ostravskej firmy Imex Group a traja brigádnici. Tým sa podarilo z miesta uniknúť, zamestnanci vo veku 56 a 59 rokov sú od toho okamihu nezvestní.