Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Steinmeier zvolal na 11. mája do Berlína schôdzku normandskej štvorky

Na snímke zľava ruský minister zahraničných vecí Sergei Lavrov, ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin, francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault a nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier na stretnutí v Paríži 3. marca 2016. Foto: TASR/AP

Normandská štvorka je formátom, ktorý vznikol po stretnutí šéfov štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny v lete roku 2014 v Normandii, kde sa konali oslavy 70. výročia vylodenia spojencov.

Berlín 1. mája (TASR) - Nemecko zvoláva na 11. mája do Berlína rokovania o riešení krízy na Ukrajine. Rokovania sa uskutočnia v tzv. normandskom formáte a na úrovni ministrov zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny. V rozhovore pre najnovšie číslo nedeľníka Welt am Sonntag o tom informoval šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

"Stratili sme čas. Režim zastavenia paľby sa stal ešte krehkejším, počet prípadov porušenia prímeria a počet obetí stúpa," upozornil Steinmeier. Podľa neho je nutný nový pokus o zblíženie pozícií zameraných na riešenie krízy. "Preto som pozval na 11. mája do Berlína ministrov zahraničných vecí normandskej štvorky," vysvetlil.

Tzv. normandská štvorka je formátom, ktorý vznikol po stretnutí šéfov štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny v lete roku 2014 v Normandii, kde sa konali oslavy 70. výročia vylodenia spojencov. Jeho rokovania sú zamerané na spôsoby, ktorá by mohli viesť k urovnaniu konfliktu na východe Ukrajiny.

Konflikt na východe Ukrajiny si podľa najnovšej správy Organizácie Spojených národov vyžiadal od svojho vypuknutia v apríli 2014 už vyše 9300 mŕtvych a 21.000 zranených.