Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Za smrť 19 požiarnikov v Arizone mohli chyby komunikácie

Zoznam mien 19 elitných hasičov, ktorí 30. júna zahynuli pri veľkom požiari, je vystavený počas verejnej rozlúčky v Prescotte v Arizone. Foto: TASR/AP

Hasiči zahynuli 30. júna pri boji s rozsiahlym a rýchlo postupujúcim požiarom v oblasti vrchu Yarnell Hill v americkom štáte Arizona.

Prescott 28. septembra (TASR) - Vyšetrovanie smrti 19 hasičov, ktorý v júni zahynuli pri boji s požiarom v Arizone odhalilo sériu problémov vyplývajúcich z nedostatočnej rádiovej komunikácie. Informovala o tom agentúra AP.

Správa, ktorú dnes predložila skupina odborníkov na požiare, uvádza, že medzi problémami boli napríklad nesprávne nastavené vysielačky, vágna aktualizácia a trojminútový komunikačný výpadok krátko predtým, ako plamene zasiahli troch mužov.

Podľa správy v okamihu smrti požiarnikov lietalo nad nimi lietadlo s pripraveným spomaľovačom horenia a čakalo na informáciu o ich polohe.

Tím Granite Mountain Hotshots, ktorý je súčasťou požiarneho zboru v meste Prescott a jeho úlohou je boj s nekontrolovateľnými prírodnými požiarmi, dorazil 30. júna na miesto požiaru asi 130 kilometrov severozápadne od Phoenixu. O deväť hodín neskôr hlásil, že ich uväznili plamene a členovia tímu rozložili svoje prístrešky. Prežil iba jeden člen, ktorý bol na stráži.