Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Rok 2015 bude pre Ukrajinu rokom proeurópskych reforiem

Ukrajinský prezident Peter Porošenko. Foto: TASR/AP

Podľa Porošenka bol rok 2014 pre Ukrajinu najťažším od skončenia druhej svetovej vojny v roku 1945.

Kyjev 1. januára (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko zaželal svojím spoluobčanom, aby im nový rok 2015 priniesol "dlhoočakávaný a trvalý mier". Súčasne avizoval, že Ukrajinu čaká obdobie hlbokých reforiem, ktoré ju priblížia k členstvu v Európskej únii.

"Rok 2015 nebude ľahký, ale verím, že sa zapíše do histórie ako rok hlbokých reforiem, ktoré nás nasmerujú na cestu k členstvu v EÚ. Je to náš sen, ktorý spoločne naplníme," uviedol Porošenko v stredajšom posolstve k národu, ktorého text priniesli noviny Kyiv Post.

Podľa Porošenka bol rok 2014 pre Ukrajinu najťažším od skončenia druhej svetovej vojny v roku 1945. Prezident vyjadril presvedčenie, že Ukrajinci zvíťazia v pokračujúcej vojne voči "agresívnemu nepriateľovi", ktorý ohrozuje životy a slobodu obyvateľov Ukrajiny i jej nezávislosť a územnú celistvosť.

Poďakoval tiež každému, kto v uplynulom roku prispel k obrane krajiny a zdôraznil, že prekonané ťažkosti prispeli k zjednoteniu a posilneniu ukrajinského politického národa.