Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

A. Merkelová vyzvala obyvateľov a firmy na ochranu klímy

Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nemecko má podľa kancelárky možnosti na to, aby uviedlo do súladu prosperitu a prijateľný prístup ku klíme.

Berlín 26. septembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v stredu občanov a podniky, aby vyvíjali viac úsilia v oblasti ochrany klímy, informovala agentúra DPA. Merkelová reagovala na výsledky správy Medzivládnej komisie pre zmenu klímy (IPCC).

"V tejto súvislosti musíme konať rozhodne," povedala Merkelová na zjazde svojej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) v Berlíne.

Nemecko má podľa kancelárky možnosti na to, aby uviedlo do súladu prosperitu a prijateľný prístup ku klíme. "Musíme preto zmeniť naše správanie vo všetkých oblastiach, v spotrebe, vo výrobe, v mobilite, vo výžive a v urbanistickom rozvoji," povedala.

IPCC podľa DPA v stredu uverejnila správu o oceánoch a zamrznutých častiach Zeme, podľa ktorej bude hladina svetového oceánu stúpať aj po roku 2100.

Nemecká vláda schválila minulý piatok balík opatrení na riešenie klimatických zmien v hodnote 54 miliárd eur. Urobila tak pod tlakom environmentálnych protestov a silnejúceho vplyvu opozičnej strany Zelených.