Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Aamann: Žiadosť o odklad termínu brexitu budú musieť schváliť štáty EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britský denník The Guardian v nedeľu uviedol, že EÚ sa pripravuje na možnosť odloženia brexitu o niekoľko mesiacov.

Brusel 14. januára (TASR) - Akákoľvek žiadosť Spojeného kráľovstva opustiť Európsku úniu po termíne stanovenom na 29. marca by si vyžadovala súhlas všetkých členských štátov EÚ. Uviedol to v pondelok Preben Aamann, hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska.

Britský denník The Guardian v nedeľu uviedol, že EÚ sa pripravuje na možnosť odloženia brexitu o niekoľko mesiacov, pretože je viac ako pravdepodobné, že britský parlament v utorok neschváli politickú dohodu o "rozvode". Túto dohodu vyrokovala britská premiérka Theresa Mayová s ostatnými lídrami EÚ a bola prijatá na mimoriadnom summite z 25. novembra 2018.

"Neevidujeme žiadnu žiadosť Spojeného kráľovstva o predĺženie," povedal Aamann podľa tlačovej agentúry DPA. Tuskov hovorca vysvetlil, že ak by takáto žiadosť - odloženie brexitu o niekoľko mesiacov - prišla, o jej schválení by museli jednomyseľne rozhodnúť hlavy vlád a štátov ostatných 27 členských krajín. V praxi by to znamenalo zvolanie ďalšieho mimoriadneho summitu do Bruselu.

Ak britskí zákonodarcovia v utorok neprijmú rozvodovú dohodu, za ktorou stojí premiérka Mayová, a nestihnú ju ratifikovať ešte pred 29. marcom, Britániu čaká neriadený odchod z EÚ, čiže takzvaný tvrdý brexit.

Očakáva sa, že Európska komisia v pondelok zverejní dokument, v ktorom chce opätovne zdôrazniť poskytnutie silných záruk spojených s pobrexitovým dianím, najmä čo sa týka štatútu írsko-severoírskej hranice. Tieto záruky by mali pomôcť Mayovej, aby presvedčila poslancov zahlasovať v utorok za dohodu o riadenom vystúpení z Únie.

Spravodajca TASR Jaromír Novak