Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Abádí a Sadr rokovali v Jordánsku o postoji k rastúcemu vplyvu Iránu

Na archívnej snímke iracký premiér Hajdar Abádí. Foto: TASR/AP

Okrem toho Abádí v nedeľu spoločne so saudskoarabským kráľom Salmánom v Rijáde spolupredsedal prvému stretnutiu tzv. koordinačnej rady za prítomnosti amerického ministra zahraničných vecí.

Ammán 23. októbra (TASR) - Iracký premiér Hajdar Abádí a vplyvný iracký šiitský duchovný Muktadá Sadr absolvovali v nedeľu rokovania v Jordánsku, ktoré sa uskutočnili len niekoľko hodín po tom, ako americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson počas návštevy v tomto regióne vyzval Irak a Saudskú Arábiu, aby spojili svoje sily a spoločne čelili rastúcemu vplyvu Iránu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Saudská Arábia, ktorá je na čele sunnitských krajín regiónu zahŕňajúceho i Jordánsko, je znepokojená rastom vplyvu Iránu na vývoj v Iraku, kde Teherán podporuje šiitské polovojenské jednotky bojujúce proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS).

V nedeľu v neskorých večerných hodinách oznámil úrad irackého šiitského duchovného Sadra jeho stretnutie s jordánskym princom Gházím, ktoré sa konalo na území Jordánska. Tento duchovný v minulosti vyzýval šiitské milície, aby sa rozpustili.

V nedeľu večer sa v Jordánsku uskutočnila aj schôdzka jordánskeho kráľa Abdalláha II. a irackým premiérom Hajdarom Abádím, ktorý sa predtým v Saudskej Arábii stretol so šéfom americkej diplomacie Tillersonom.

Okrem toho Abádí v nedeľu spoločne so saudskoarabským kráľom Salmánom v Rijáde spolupredsedal prvému stretnutiu tzv. koordinačnej rady za prítomnosti amerického ministra zahraničných vecí.

Tillerson vyzval obe strany na rozšírenie vzájomnej spolupráce. Salmán zdôraznil podporu svojej krajiny pre "irackú jednotu a stabilitu" narážajúc na nedávne referendum o nezávislosti irackého Kurdistanu.

Saudskoarabský kráľ vyhlásil, že ide o "historickú šancu na nastolenie efektívneho partnerstva" medzi jeho krajinou a Irakom. Abádí uviedol, že je s posilňovaním vzťahov medzi Irakom a Saudskou Arábiou "spokojný".