Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Abádí nariadil zatknúť násilníkov, ktorí zaútočili na tzv. Zelenú zónu

Na archívnej snímke iracký premiér Hajdar Abádí. Foto: TASR/AP

Stovky ľudí v sobotu násilím prenikli do opevnenej tzv. Zelenej zóny v Bagdade, kde sídlia iracké vládne úrady i zahraničné zastupiteľstvá a úrady, a pokúsili sa obsadiť parlament.

Bagdad 1. mája (TASR) - Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil úradom, aby zatkli a predviedli pred súd násilníkov, ktorí uplynulú sobotu zaútočili na bezpečnostné zložky a poslancov a ničili majetok štátnych inštitúcií v Bagdade. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Stovky ľudí totiž v sobotu násilím prenikli do opevnenej tzv. Zelenej zóny v Bagdade, kde sídlia iracké vládne úrady i zahraničné zastupiteľstvá a úrady, a pokúsili sa obsadiť parlament. Stalo sa tak na protest proti ďalšiemu odkladu hlasovania, ktoré by malo v Iraku viesť k realizácii reformných plánov.

Protivládne naladený dav pozostával v prevažnej miere z prívržencov vplyvného šiitského duchovného Muktadu as-Sadra, ktorý chce, aby Abádí nahradil súčasných ministrov technokratmi bez straníckej príslušnosti. Vplyvné parlamentné strany však tento plán blokujú už niekoľko týždňov. Na sobotu naplánované hlasovanie bolo znova odložené - tentoraz na budúci týždeň, pretože poslanci sa nezišli v dostatočnom počte.

Dav rozhnevaných ľudí následne fyzicky napádal poslancov, ktorým sa včas nepodarilo ujsť alebo skryť, a ničil zariadenie a vybavenie parlamentu. Premiér Abádí sa s rozsahom škôd spôsobeným vyčíňaním davu oboznámil ešte v sobotu počas návštevy v budove parlamentu.

Sobotňajšie udalosti v bagdadskej Zelenej zóne boli najzávažnejším prípadom eskalácie zo strany Sadrových stúpencov, ktorí sa v snahe presadiť rozsiahle politické reformy zamerané na boj s korupciou a plytvaním doteraz obmedzovali na nenásilné demonštrácie.

Prienik protivládnych demonštrantov do stráženej vládnej a diplomatickej štvrte a útok na parlament vyvolal hlboké znepokojenie Pomocnej misie OSN v Iraku (UNAMI), ktorej hlavný štáb tiež sídli v Zelenej zóne.