Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Abbás v Moskve: Nové židovské osady sú kľúčový problém Palestíny

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Foto: TASR/AP

Abbás ďalej konštatoval, že vzťahy medzi Palestínou a Spojenými štátmi majú tiež ďaleko od ideálu.

Moskva 14. júla (TASR) - Budovanie židovských osád je v súčasnosti hlavným problémom Palestíny. Na stretnutí so šéfom Kremľa Vladimírom Putinom to v sobotu povedal palestínsky prezident Mahmúd Abbás.    "Izraelské osídľovacie aktivity sú pre nás najdôležitejšou otázkou. Je to veľmi nebezpečné a snažíme sa využiť všetky možné prostriedky, aby sme čelili krokom Izraela," citovala Abbása agentúra TASS.

Blízky východ a Palestína zažívajú v súčasnosti podľa Abbása "ťažké časy", pričom situáciu najviac zhoršujú práve plány na výstavbu nových osád.

Abbás ďalej konštatoval, že vzťahy medzi Palestínou a Spojenými štátmi majú tiež ďaleko od ideálu. "Pozastavili sme všetky naše kontakty s Američanmi, čo súvisí s tým, že sa snažia uviesť do praxe takzvanú dohodu storočia a myslíme si, že presun veľvyslanectva USA (v Izraeli) do Jeruzalema bol prvým krokom k realizácii týchto plánov," povedal Abbás. "Odmietame "pokusy Američanov vnútiť nám svoje rozhodnutia o najcitlivejších problémoch Palestíny," dodal.

Rusko udržiava tradične dobré vzťahy s Palestínčanmi, zároveň má aj pri súčasných konfliktoch na Blízkom východe úzke kontakty s Izraelom.

Abbás cestuje do Moskvy často. V nedeľu tam bude sledovať finále majstrovstiev sveta vo futbale.