Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Abbás: Zmena Trumpovej politiky ohľadom Jeruzalema je hriešna

Na archívnej snímke Mahmúd Abbás Foto: TASR/AP

Mahmúd Abbás uviedol na konferencii v egyptskej Káhire, že USA sa diskvalifikovali do budúcnosti ako sprostredkovateľ dlhodobo pozastavených rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Káhira 17. januára (TASR) - Palestínsky líder Mahmúd Abbás znovu v stredu kritizoval Donalda Trumpa, keď vyhlásil, že rozhodnutie prezidenta USA uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela bolo "hriešne" a "nešťastné".

Abbás uviedol na konferencii v egyptskej Káhire, že USA sa diskvalifikovali do budúcnosti ako sprostredkovateľ dlhodobo pozastavených rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Dlhoročný odporca násilia ďalej povedal, že Palestínčania sa budú aj naďalej snažiť realizovať svoje požiadavky mierovou cestou, až kým nezískajú svoje práva späť.

Vyhlásenia palestínskeho lídra na egyptskej konferencii o Jeruzaleme zazneli pred víkendovou návštevou amerického viceprezidenta Mikea Pencea v regióne. Je najvyššie postaveným predstaviteľom USA, ktorý navštívi Blízky východ od Trumpovho decembrového rozhodnutia o Jeruzaleme. Navštívi Egypt, Jordánsko a Izrael, ale nestretne sa s Palestínčanmi, pripomína agentúra AP.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu vyhlásil, že si je istý, že veľvyslanectvo Spojených štátov sa z Tel Avivu do Jeruzalema presťahuje ešte v priebehu tohto roka, teda oveľa skôr, než odhadovali predstavitelia administratívy prezidenta Donalda Trumpa.

Prezident USA zvrátil desaťročia platnú americkú zahraničnú politiku - a rozhneval mnohých ľudí - keď oznámil, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presťahujú tam z Tel Avivu svoje veľvyslanectvo.

Americkí predstavitelia tvrdili, že je nepravdepodobné, aby sa akákoľvek ambasáda v Jeruzaleme otvorila ešte pred koncom Trumpovho prvého obdobia v prezidentskom úrade.