Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Abbása nakoniec ponechajú v nemocnici ešte jeden deň

Na archívnej snímke Mahmúd Abbás. Foto: TASR/AP

O Abbásovom zdravotnom stave prichádzali protichodné správy. Palestínske zdroje uvádzali, že má zápal pľúc, je napojený na dýchací prístroj a vnútrožilovo dostáva antibiotiká.

Rámalláh 27. mája (TASR) - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás strávi ďalší deň v nemocnici, kde ho prijali minulý týždeň s horúčkou po predošlej operácii ucha. Jeho lekár Jásir abú Safíja to podľa agentúry AP oznámil v nedeľu i napriek tomu, že krátko predtým hovoril o Abbásovom prepustení z nemocnice v predjordánskom Rámalláhu.

Náhla zmena lekárskeho stanoviska opäť zvýšila neistotu ohľadne zdravotného stavu 83-ročného palestínskeho lídra. Predošlé správy boli protichodné, pričom palestínske zdroje uvádzali, že Abbás má zápal pľúc, je napojený na dýchací prístroj a vnútrožilovo dostáva antibiotiká. Spojenci prezidenta však tvrdili, že je v dobrom stave, hoci sa jeho hospitalizácia každým dňom predlžovala.

Abú Safíja povedal, že Abbás bol v nemocnici niekoľko dní navyše, aby sa predišlo "akémukoľvek zhoršeniu jeho stavu, ktoré mohla spôsobiť prípadná infekcia". Pred očakávaným prepustením v nedeľu zriadili v nemocnici pódium a zvolali zástupcov médií. Lekár však zakrátko oznámil, že Abbásovo prepustenie sa odkladá o ďalší deň, čo nijako nezdôvodnil.

Abbás je silný fajčiar a trpí nadváhou. V minulosti mal problémy so srdcom a pred približne desiatimi rokmi absolvoval liečbu rakoviny prostaty. Minulé leto podstúpil vyšetrenia v nemocnici v Rámalláhu, pričom vyvracal chýry o tom, že utrpel mozgovú mŕtvicu.

Najnovšie nejasnosti okolo zdravotného stavu palestínskeho prezidenta a jeho náhla hospitalizácia vyvolali podľa AP opäť znepokojenie, keďže nemá žiadneho námestníka a prípadná potreba nahradiť ho vo funkcii by mohla viesť k chaosu alebo krvavému zápasu o moc.