Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Salah Abdeslam plánoval z Bruselu nové akcie

Na nedatovane snímke vydanej francúzskou políciou 26-ročný Salah Abdeslam. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa belgickej diplomacie Didiera Reyndersa Abdeslam počas výsluchu povedal, že bol pripravený niečo z Bruselu znovu spustiť a úrady jeho tvrdenie berú vážne.

Brusel 20. marca (TASR) - Salah Abdeslam, jeden zo strojcov parížskych teroristických útokov, vyšetrovateľom povedal, že plánoval nové akcie, ktoré mal v úmysle uskutočniť z Bruselu. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na belgickú federálnu vládu.

Podľa šéfa belgickej diplomacie Didiera Reyndersa Abdeslam počas výsluchu povedal, že "bol pripravený niečo z Bruselu znovu spustiť" a úrady jeho tvrdenie berú vážne.

"V rámci úvodného vyšetrovania sme našli množstvo zbraní - ťažkých zbraní - a v jeho okolí v Bruseli sme zistili novú sieť ľudí," povedal v tejto súvislosti minister.

Salaha Abdeslama, ktorého zatkli počas piatkovej razie v Bruseli, belgické orgány v sobotu obvinili z vraždy súvisiacej s terorizmom a účasti na činnosti teroristickej organizácie. Tento 26-ročný francúzsky občan marockého pôvodu je hlavným podozrivým v prípade parížskych útokov z 13. novembra, ktoré si vyžiadali 130 životov.

Po piatkovom zadržaní sa vyšetrovateľom priznal, že v osudnú noc z 13. na 14. novembra sa nachádzal v Paríži. Dokonca sa plánoval stať jedným zo samovražedných útočníkov, ktorí sa odpálili v blízkosti národného štadióna Stade de France; svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu zmenil.