Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Abdeslam sa v januári 2016 stretol v Budapešti s pravicovými radikálmi

Na archívnej snímke je Mohamed Abdeslam.
Foto: TASR/AP

Podľa maďarského internetového portálu Zoom.hu vedeli o schôdzke nielen maďarské, ale aj zahraničné tajné služby, ktoré ju monitorovali.

Budapešť 13. novembra (TASR) - Salah Abdeslam, považovaný za organizátora teroristických útokov v Paríži spred dvoch rokov, sa dva mesiace po nich - v januári 2016 - stretol v Budapešti s maďarskými pravicovými extrémistami z organizácie Maďarský národný front (Magyar nemzeti arcvonal).

Vyplýva to z informácií, ktoré v pondelok zverejnil maďarský internetový portál Zoom.hu s odvolaním sa na anonymné vláde blízke zdroje.

Podľa portálu vedeli o schôdzke nielen maďarské, ale aj zahraničné tajné služby, ktoré ju monitorovali.

Predseda parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť Zsolt Molnár z opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) hovoril v tejto súvislosti o "mimoriadne vážnych tvrdeniach", ktoré naznačujú, že maďarské ultrapravicové organizácie by mohli byť v priamom spojení s teroristami. Ak by sa tvrdenia ukázali ako pravdivé, potom ide o jedno z najväčších nebezpečenstiev ohrozujúcich národnú bezpečnosť Maďarska, dodal.

Zsolt Molnár očakáva na najbližšom zasadaní ním vedeného parlamentného výboru informácie tajných služieb o Abdeslamových aktivitách a kontaktoch v Maďarsku.

Podľa doteraz známych informácií mal Abdeslam navštíviť Maďarsko najmenej dvakrát. Jeho pobyt v krajine v januári 2016 by bol už tak minimálne treťou návštevou krajiny.

Salah Abdeslam, rodák z Bruselu marockého pôvodu, je považovaný za strojcu teroristických útokov z 13. novembra 2015 v Paríži. K zodpovednosti za ne sa prihlásil Islamský štát. Hľadaného teroristu zadržali pri policajnej razii v bruselskej štvrti Molenbeek 18. apríla 2016 a o deväť dní neskôr vydali na trestné stíhanie do Francúzska, kde ho obvinili z viacerých ťažkých zločinov.