Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Abdeslam sa mal v Paríži pôvodne odpáliť tiež, rozmyslel si to

Na nedatovane snímke vydanej francúzskou políciou 26-ročný Salah Abdeslam. Foto: TASR/AP

Abdeslam zohral pri plánovaní a logistike parížskych útokov kľúčovú úlohu.


Brusel 19. marca (TASR) - Francúzske ministerstvo spravodlivosti vydalo dnes nový európsky zatykač na spolupáchateľa vlaňajších teroristických útokov v Paríži Salaha Abdeslama, čím chce urýchliť jeho vydanie do Francúzska. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo dalo belgickým úradom dvojmesačnú (v prípade odvolania sa maximálne trojmesačnú) lehotu na to, aby Abdeslama presunuli do Francúzska.

Belgický premiér Charles Michel pritom už skôr naznačil, že nemá námietky voči vydaniu Abdeslama do Francúzska, vybavenie všetkých právnych formalít by však mohlo trvať ešte niekoľko týždňov. Samotný Abdeslam s belgickými úradmi údajne spolupracuje, vydaniu sa však podľa slov svojho právnika Svena Maryho bráni.

Prvý zatykač na 26-ročného Abdeslama vydalo Francúzsko bezprostredne po novembrových parížskych útokoch. Dnešný, nový zatykač však obsahuje aj ďalšie obvinenia, ktoré voči Abdeslamovi prinieslo štvormesačné vyšetrovanie útokov.

Francúzskeho občana Salaha Abdeslama zadržali v piatok popoludní pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek. Dnes ho prepustili z nemocnice, kde mu ošetrili zranenie nohy, ktoré utrpel pri zásahu.

Následne ho vypočúvali belgické úrady. Tým mladík povedal, že sa plánoval stať 13. novembra jedným zo samovražedných útočníkov, ktorí sa odpálili v blízkosti národného štadióna Stade de France, svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu zmenil.

"Salah Abdeslam dnes počas výsluchu vyhlásil, že, citujem: sa chcel odpáliť na štadióne Stade de France, avšak od tohto rozhodnutia odstúpil," uviedol parížsky prokurátor Francois Molins, ktorého citovala agentúra Reuters.

Molins dodal, že Abdeslam zohral pri plánovaní a logistike parížskych útokov "kľúčovú úlohu". Upozornil však aj na to, že k jeho momentálnym vyhláseniam by sme mali pristupovať s veľkou opatrnosťou, keďže doposiaľ ostáva nezodpovedaná celá séria otázok.

Bezpečnostné zložky zatkli v piatok aj ďalšie štyri osoby vrátane trojčlennej rodiny, u ktorej sa Abdeslam skrýval. Dvaja z tejto štvorice boli obvinení z ukrývania zločincov, pričom jedna osoba má zrejme aj väzby na teroristickú organizáciu. Jeden podozrivý bol prepustený bez obvinenia.