Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Abe podporil Trumpa po jeho hanojskom summite s Kimom

Japonský premiér Šinzó Abe, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea podľa šéfa Bieleho domu požadovala, aby zrušil všetky sankcie voči tejto krajine výmenou za čiastočnú denuklearizáciu, ale nebol to ochotný urobiť.

Tokio 28. februára (TASR) - Japonský premiér Šinzó Abe vyjadril vo štvrtok podporu prezidentovi Spojených štátov Donaldovi Trumpovi, ktorého hanojský summit so severokórejským vodcom Kim Čong-unom sa skončil bez dohody.

"Japonsko plne podporuje rozhodnutie prezidenta Trumpa nepristúpiť na žiadny jednoduchý kompromis a zároveň pokračovať v produktívnych diskusiách a naliehať na Severnú Kóreu, aby sa odhodlala ku konkrétnemu činu," povedal Abe novinárom po telefonickom rozhovore s americkým prezidentom.

Agentúra AFP pripomína, že pre Japonsko je kľúčovou otázkou osud niekoľkých jeho občanov unesených severokórejskými agentmi. Trump túto záležitosť podľa Abeho opäť nadniesol počas dvojdňových diskusií s Kimom vo vietnamskom hlavnom meste. Abe uviedol, že Japonsko a Spojené štáty budú naďalej úzko spolupracovať s cieľom vyriešiť otázku únosov, ako aj záležitosť jadrového a raketového programu.

Japonský premiér zopakoval svoje želanie na osobné stretnutie s Kimom. Tokio ani Pchjongjang však doteraz verejne nepodnikli žiadne konkrétne kroky smerom k zorganizovaniu takéhoto summitu.

Trump na tlačovej konferencii v Hanoji vyhlásil, že problémovým bodom na summite s Kimom boli americké sankcie. Severná Kórea podľa šéfa Bieleho domu požadovala, aby zrušil všetky sankcie voči tejto krajine výmenou za čiastočnú denuklearizáciu, ale nebol to ochotný urobiť. "Niekedy musíte odísť," povedal o predčasnom ukončení summitu s Kimom, ktorý ho však ubezpečil, že Severná Kórea naďalej nebude vykonávať jadrové a raketové testy.