Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

A.DULEBA: Éra ropy a plynu končí, mení sa paradigma celej ekonomiky

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a Teraz je riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba. Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a Teraz je riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba.

Bratislava 27. novembra (TABLET.TV) – Stredoeurópska energetická konferencia (CEEC 2015), ktorá sa konala v Bratislave, sa zamerala na energetiku ako takú, ale aj na politické témy s ňou súvisiace. Podľa riaditeľa Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku je totiž energetika veľmi komplexná téma, ktorá s politikou nevyhnutne súvisí.

Tento rok sa konferencia zamerala na Energetickú úniu, za ktorú je zodpovedný slovenský diplomat a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Report predstavil v Bratislave na CEEC 2015 len pár dní na to, ako ho oficiálne predstavil v Bruseli. Okrem toho sa CEEC 2015 zamerala aj na detailnejšie témy, ako sú možnosti dodávok skvapalneného plynu v našej oblasti, úloha jadrovej energetiky pri energetickej bezpečnosti, energetická efektívnosť a podobne, zhrnul v relácii SVET Tu a Teraz Duleba.

Podľa jeho slov je dôležité, aby inštitúcie mali projekt, ktorý ich zjednocuje, a to vidí v Energetickej únii. „Projekt energetickej únie dáva víziu, ktorá skôr spája členské štáty Európskej únie, ako ich rozdeľuje. Migračná kríza ich rozdeľuje, rusko-ukrajinská kríza, situácia v Sýrii,“ dodal Duleba.

Pavol Demeš sa so svojim hosťom rozprával aj o projekte Nord Stream 2, teda o novom plynovode, ktorý by dodával plyn z Ruska do Európy s tým, že by obišiel Ukrajinu. Problémom je, že obchádza aj Slovensko. Podľa Dulebu sa projekt Nord Stream 2 nemôže považovať za súkromný projekt – prvým dôvodom je, že Gazprom nie je súkromná firma, a druhým dôvodom je fakt, že v prípade realizácie tohto projektu budú poškodené štátne rozpočty Slovenska a Ukrajiny. „Máme právo si pýtať pozornosť, aby sa európske krajiny v rámci solidarity venovali projektu, ktorý ide poškodiť náš rozpočet,“ dodal Duleba v štúdiu TABLET.TV.

Okrem toho sa vyjadril aj k množstvu plynu, ktorý v Európe potrebujeme. Podľa neho spotreba plynu v krajinách EÚ klesá, dôvodom je menšia dôvera voči tejto komodite a aj jej nahraditeľnosť. Ropa bude prežívaž ťažké obdobie tiež: „Éra ropy končí, ale nie preto, že by jej bol nedostatok, ale preto, lebo mení sa paradigma celej ekonomiky.“

Viac sa dozviete v relácii SVET Tu a Teraz.

SVET Tu a teraz 2015-11-25 by terazmedia