Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Advokáta rodičov iránskej Kurdky Amíníovej odsúdili na rok väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Odsúdený Sáleh Nikbacht bol právnym zástupcom rodičov 22-ročnej Amíníovej, ktorá 16. septembra 2022 zomrela vo vyšetrovacej väzbe.

Teherán 17. októbra (TASR) — Advokát rodičov iránskej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorej smrť vlani v Iráne vyvolala masové pouličné protesty, bol odsúdený na rok väzenia za šírenie protištátnej propagandy. S odvolaním sa na iránske médiá o tom v utorok informovala agentúra AFP.

Odsúdený Sáleh Nikbacht bol právnym zástupcom rodičov 22-ročnej Amíníovej, ktorá 16. septembra 2022 zomrela vo vyšetrovacej väzbe po tom, čo ju pre porušenie prísnych pravidiel obliekania žien zatkla mravnostná polícia.

Nikbachtov advokát koncom augusta oznámil, že súdne stíhanie jeho mandanta sa začalo za to, že o prípade Mahsy Amíníovej hovoril so zahraničnými a miestnymi médiami.

Nikbacht — rovnako ako Amíníová — pochádza z iránskeho Kurdistanu a počas svojej dlhej kariéry zastupoval mnoho iránskych osobností. Medzi nimi je aj filmový tvorca Džafar Panahí, ktorý bol vo februári po približne siedmich mesiacoch väzenia prepustený na kauciu.

Nikbacht v súčasnosti nie je vo väzbe, ale na slobode čaká na výsledok svojho odvolania. Jeho právnik vyjadril nádej, že odvolací súd jeho žiadosti o zrušenie trestu vyhovie.