Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Aerolínie odmietli pre mylné podozrenie prepraviť 18-mesačné dieťa

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rodičia dievčatka pre televíznu sieť ABC uviedli, že sa stali terčom sprísnenej kontroly, ktorá vyústila do nedôvodného odmietnutia nástupu ich dieťaťa do lietadla, pretože pochádzajú z Blízkeho východu.

Fort Lauderdale 11. mája (TASR) - Americká letecká spoločnosť JetBlue nechcela vpustiť do lietadla 18-mesačné dievčatko, pretože ho omylom považovala za podozrivé z úteku pred spravodlivosťou.

Rodičia dievčatka pre televíznu sieť ABC uviedli, že sa stali terčom sprísnenej kontroly, ktorá vyústila do nedôvodného odmietnutia nástupu ich dieťaťa do lietadla, pretože pochádzajú z Blízkeho východu a matka mala na sebe moslimskú šatku - hidžáb.

Zamestnanec leteckej spoločnosti pri nastupovaní pasažierov na utorňajší let z Fort Lauderdale do Newarku povedal rodičom, že s dieťaťom nemôžu odletieť, pretože sa nachádza na federálnom zozname osôb, ktoré majú letecké spoločnosti zakázané prepravovať. Na takýto zoznam sú okrem iných zaraďované osoby podozrivé z terorizmu.

Spoločnosť JetBlue sa po overení nepravdivosti údaja o "podozrivej pasažierke" následne rodičom ospravedlnila s tým, že došlo k chybe v počítačovom systéme. Rodine potom umožnili na zmeškaný let nastúpiť, čo však nevyužila, pretože sa podľa svojich slov cítila urazená.

Americký úrad pre bezpečnosť dopravy podľa agentúry AP v reakcii na incident uviedol, že dieťa nikdy nebolo do zoznamu zaradené.