Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

BR: AfD zamestnáva v Bundestagu pravicovo-extrémistických ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predseda poslaneckého klubu AfD Bernd Baumann označil tvrdenia BR za súčasť nepeknej kampane.

Berlín 12. marca (TASR) — Pre poslanecký klub krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) a poslancov za AfD pracuje viac ako 100 ľudí z organizácií, ktoré úrady na ochranu ústavy klasifikujú ako pravicovo-extrémistické. Vyplýva to z investigatívnej správy zverejnenej v utorok stanicou Bayerischer Rundfunk (BR), opierajúcej sa o „interné menné zoznamy“ z parlamentu a zoznamy zamestnancov z poslaneckého klubu AfD, do ktorých mala možnosť nahliadnuť. Informovala o tom agentúra DPA.

Medzi osobami pracujúcimi pre AfD sú podľa BR ľudia, ktorí sú menovite uvedení v správach kontrarozviedky, zastávajú vedúce funkcie v monitorovaných organizáciách a vystupujú ako referenti v súkromnom Inštitúte pre štátnu politiku (IfS), klasifikovanom ako pravicovo-extrémistický. Je medzi nimi aj zástupca združenia Ein Prozent (Jedno percento), ktoré domáca tajná služba považuje za súčasť takzvanej novej pravice a bolo tiež klasifikované ako pravicovo-extrémistické.

Veľkú časť z týchto osôb tvoria členovia mládežníckej organizácie AfD Junge Alternative (Mladá alternatíva, JA), ktorú Spolkový úrad na ochranu ústavy klasifikuje ako jednoznačne pravicovo-extrémistickú, ako aj členovia pobočiek AfD v Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durínsku, ktoré tamojšie úrady považujú takisto za jednoznačne pravicovo-extrémistické.

Podľa BR nie je presne známe, koľko ľudí 78-členný poslanecký klub AfD zamestnáva. Samotný klub tvrdí, že ich je 182, novinárom z BR sa však podarilo identifikovať viac ako 500 ľudí.

Predseda poslaneckého klubu AfD Bernd Baumann označil tvrdenia BR za „súčasť nepeknej kampane“. Kritizoval skutočnosť, že boli zverejnené v deň, keď sa vrchný správny súd v Severnom Porýní-Vestfálsku začal zaoberať odvolaním AfD proti svojmu zaradeniu medzi pravicové extrémistické skupiny zo strany úradu na ochranu ústavy.