Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Afgancov nahneval prevoz vojaka, ktorý zabil 16 civilistov, do Kuvajtu

Foto: TASR/AP

Jeden z pobúrených poslancov afganského parlamentu za Kandahár vyhlásil, že rodiny obetí žiadajú verejný súd vojaka v Afganistane.

Kábul 15. marca (TASR) - Afganskí poslanci vyjadrili dnes pobúrenie nad tým, že USA premiestnili amerického vojaka, ktorý v Afganistane zastrelil 16 dedinčanov, do Kuvajtu. Podľa nich Kábul nepodpíše dohodu o strategickom partnerstve s Washingtonom, dokiaľ nebude vojak čeliť spravodlivosti v Afganistane.

Predmetná strategická dohoda má určiť podmienky prítomnosti amerických síl v krajine po stiahnutí bojových jednotiek do konca roku 2014. Rokovania o nej boli napäté už pred nedeľňajšou šialenou streľbou Američana na civilistov v provincii Kandahár, pri ktorej zahynulo deväť detí.

Spojené štáty letecky previezli vojaka z krajiny v stredu večer. Americká armáda uviedla, že jeho prevoz nevylučuje možnosť konania súdu v tejto veci v Afganistane.

Jeden z pobúrených poslancov afganského parlamentu za Kandahár vyhlásil, že rodiny obetí žiadajú verejný súd vojaka v Afganistane.

Postup USA dnes obhajoval zástupca veliteľa amerických síl v Afganistane Curtis Scaparotti. Uviedol, že o preprave vojaka Spojené štáty informovali afganských lídrov, ktorí to "pochopili".

Tento krok podľa neho umožní zabezpečiť jeho väzbu, prístup k právnym zástupcom, ako aj spravodlivé a náležité vyšetrovanie a súdne konanie, uviedla agentúra AP.