Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Hnutie Taliban zaútočilo na sídlo tajnej služby v Džalalabade

Afganske bezpečnostné sily na mieste samovražedného atentátu na sídlo afganskej tajnej služby vo východoafganskom meste Džalalabad Foto: TASR/AP

Ofenzíva Talibanu prišla v čase politickej nestability, keď sa súperiacim prezidentským kandidátom nepodarilo vyriešiť mesiace trvajúci spor ohľadom volieb hlavy štátu,

Kábul 30. augusta (TASR) - Životy šiestich ľudí a najmenej 45 zranených si dnes vyžiadal samovražedný atentát, ktorého terčom bolo sídlo afganskej tajnej služby vo východoafganskom meste Džalalabad. Úrady informovali, že väčšina obetí sú civilisti.

Po atentáte sa rozpútala prestrelka medzi príslušníkmi fundamentalistického hnutia Taliban a vládnymi bezpečnostnými zložkami, ktorá trvala niekoľko hodín.

K zodpovednosti za samovražedný atentát a neskoršiu prestrelku sa prihlásilo hnutie Taliban, ktorý pred niekoľkými týždňami prakticky na celom území krajiny spustil ofenzívu voči vládnym silám.

Boje medzi fundamentalistami a vládnymi vojakmi hlásia dnes aj z provincie Kunduz. Tamojší policajný veliteľ upozornil, že islamisti sú "podstatne lepšie vyzbrojení ako my", majú "guľomety, granátomety a raketomety". Veľký počet civilistov pred bojmi ušiel do susedných provincií.

Ofenzíva Talibanu prišla v čase politickej nestability, keď sa súperiacim prezidentským kandidátom nepodarilo vyriešiť mesiace trvajúci spor ohľadom volieb hlavy štátu, ktoré mali byť prvým demokratickým odovzdaním moci v afganskej histórii. "Obdobie bojov" Taliban začal v situácii, keď sa zahraničné jednotky pripravujú stiahnutie z Afganistanu, ktoré sa má zavŕšiť koncom tohto roka.