Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Afganské bezpečnostné sily oslobodili z talibanskej väznice zajatcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odsun zahraničných vojakov, ktorí v krajine slúžili približne 20 rokov, má byť zavŕšený 11. septembra.

Kábul 26. mája (TASR) - Šesťdesiatdva zajatcov oslobodili afganské sily v noci na stredu z väznice v severoafganskej provincii Baghlán, prevádzkovanej militantným hnutím Taliban. S odvolaním sa vyhlásenie afganského ministerstva obrany o tom informovala agentúra DPA.

Medzi oslobodenými je 26 civilistov a 36 príslušníkov afganských bezpečnostných síl. Podľa ministerstva zabili afganské ozbrojené sily počas tejto operácie štyroch väzenských dozorcov.

Ako pripomína DPA, afganské sily oslobodili počas posledných mesiacov z talibanských väzníc už desiatky zajatcov.

Úrady v utorok potvrdili, že tamojšie bezpečnostné sily oslobodili z väznice prevádzkovanej Talibanom v západoafganskej provincii Herát dohromady 41 zajatcov. V nedeľu oslobodili z talibanskej väznice v Baghláne osem ľudí.

Taliban zintenzívnil od 1. mája, keď sa z Afganistanu začali sťahovať zahraniční vojaci, útoky na provinciálne metropoly, väčšie mestá či základne bezpečnostných síl, uvádza DPA.

Odsun zahraničných vojakov, ktorí v krajine slúžili približne 20 rokov, má byť zavŕšený 11. septembra. Vzhľadom na narastajúci počet útokov talibov však vystavuje táto skutočnosť územie Afganistanu potenciálne pochmúrnej budúcnosti, uvádza DPA a pripomína, že v oblasti sú stále aktívni aj militanti z teroristickej organizácie Islamský štát.