Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Chaotické a krvavé voľby v Afganistane vstupujú do druhého dňa

Ženy čakajú v rade pred volebnou miestnosťou v Heráte počas parlamentných volieb v Afganistane 20. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Šéf ústrednej volebnej komisie Abdul Badí Saját sumarizoval, že v sobotu z celkového počtu 8,8 milióna registrovaných voličov odhlasovali vyše tri milióny ľudí.

Kábul 21. októbra (TASR) - Druhý deň parlamentných volieb sa v nedeľu začal v Afganistane po tom, čo sobotu - prvý deň celoštátneho hlasovania - poznačil chaos spôsobený odkladmi a prerušeniami volebného procesu.

Šéf ústrednej volebnej komisie Abdul Badí Saját sumarizoval, že v sobotu z celkového počtu 8,8 milióna registrovaných voličov odhlasovali vyše tri milióny ľudí. Najväčšiu volebnú účasť zaznamenalo hlavné mesto Kábul a najnižšiu mala provincia Uruzgán na juhu krajiny, všíma si agentúra AP.

Hlasovanie v nedeľu pokračuje v dovedna 401 volebných obvodoch, z toho v 45-tich v samotnom Kábule.

V prvý deň volieb došlo v Afganistane k takmer 200 útokom, pri ktorých bolo zabitých 27 civilistov a 11 príslušníkov bezpečnostných síl a zranenia utrpelo viac než 100 ďalších ľudí.

Islamistické hnutie Taliban odsúdilo tieto voľby ako "americké sprisahanie zamerané na ospravedlnenie ďalšej zahraničnej okupácie".

Zaprisahalo sa, že urobí všetko pre to, aby hlasovaniu zabránilo, a varovalo kandidátov a príslušníkov bezpečnostných síl, že sa stanú jeho terčmi, ak sa budú na voľbách podieľať.

Predbežné výsledky volieb by mali byť podľa doterajších správ zverejnené najskôr v polovici novembra a konečné sa očakávajú až v decembri.