Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Karzajov úrad inkasoval od CIA milióny dolárov v igelitkách

Hámid Karzaj Foto: TASR/AP

Informoval o tom dnes denník New York Times s odvolaním sa na bývalých aj súčasných poradcov afganského lídra.

New York 29. apríla (TASR) - Kancelária afganského prezidenta Hámida Karzaja dostala desiatky miliónov dolárov v hotovosti od americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Informoval o tom dnes denník New York Times s odvolaním sa na bývalých aj súčasných poradcov afganského lídra.

Agenti CIA podľa novín viac ako desaťročie tajne prinášali doláre do Karzajovho úradu, a to v kufroch, ruksakoch či dokonca v igelitových nákupných taškách. Príspevky boli doručované pravidelne, zhruba v mesačných intervaloch.

CIA si chcela týmto spôsobom zabezpečiť vplyv v rámci prezidentskej administratívy, namiesto toho však skôr podporovala skorumpovaných politikov a vodcov lokálnych afganských ozbrojených skupín, pričom niektorí z nich boli napojení na pašerákov drog či dokonca na povstalecké Taliban.

Samotný Karzaj si údajne nezobral žiadne peniaze a ich rozdeľovanie mala na starosti jeho bezpečnostná rada.

Afganský prezident v reakcii na správu New York Times uviedol, že jeho Národná bezpečnostná rada dostávala v posledných desiatich rokoch finančnú podporu od americkej vlády. Podľa jeho slov však išlo o neveľké sumy peňazí, ktoré slúžili na rôznorodé účely, napríklad na pomoc zraneným a ďalšie zdravotné a civilné projekty.

Hovorca afganského rezortu diplomacie reagoval vyhlásením, že neexistujú dôkazy na podloženie tvrdení uvedených v článku New York Times. CIA ani ministerstvo zahraničných vecí USA sa zatiaľ k správe nevyjadrili.