Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Afganský prezident Ghaní a Abdulláh podpísali dohodu o deľbe moci

Na archívnej snímke z 15. februára 2020 afganský prezident Ašraf Ghaní vystupuje na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Foto: TASR/AP

Afganské prezidentské voľby sa konali v septembri 2019. Za ich víťaza bol oficiálne vyhlásený Ghaní, s tým nesúhlasil jeho hlavný rival Abdulláh, ktorý začiatkom marca zložil prezidentskú prísahu.

Kábul 17. mája (TASR) - Afganský prezident Ašraf Ghaní a jeho rival v septembrových prezidentských voľbách Abdulláh Abdulláh podpísali v nedeľu dohodu o deľbe moci, čím ukončili mesiace trvajúce spory, ktoré dlhoročným ozbrojeným konfliktom postihnutú krajinu uvrhli do politickej krízy. Informovala o tom agentúra AFP.

"Doktor Abdulláh bude stáť na čele komisie pre národné zmierenie a členovia jeho tímu budú súčasťou vládneho kabinetu," uviedol Ghaního hovorca Sádik Sadíkí.

Prezidentské voľby sa v Afganistane konali 28. septembra 2019. Za ich víťaza bol oficiálne vyhlásený Ghaní, s čím však nesúhlasil jeho hlavný rival Abdulláh, ktorý začiatkom marca zložil prezidentskú prísahu - v tom istom čase ako Ghaní. Medzinárodné spoločenstvo však za legitímneho afganského prezidenta uznáva Ghaního.

Snahy o urovnanie sporov a vytvorenie spoločnej vlády boli dlhé mesiace neúspešné, napriek intenzívnym diplomatickým snahám USA, do ktorých sa osobne zapojil aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.