Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Afganistan a India otvorili v Heráte priehradu.Za 300 miliónov dolárov

Afganský prezident Ašraf Ghaní (vpravo) a indický premiér Naréndra Módí pózujú na slávnostnom otvorení takzvanej priehrady afgansko-indického priateľstva v západoafganskej provincii Herát 4. júna 2016. Foto: TASR/AP

Prípravná fáza projektu začala už v roku 1976, avšak jeho realizáciu na dlhé roky oddialila vojna v Afganistane. Samotná výstavba trvala zhruba desať rokov.

Kábul 5. júna (TASR) - V západoafganskej provincii Herát uviedli v sobotu do prevádzky priehradu postavenú v spolupráci s Indiou. Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili afganský prezident Ašraf Ghaní a indický premiér Naréndra Módí, oznámilo Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda.

Takzvaná Priehrada afgansko-indického priateľstva má zaistiť zavlažovanie a dodávky elektrickej energie pre rozsiahle oblasti vojnou sužovaného Afganistanu. Projekt stál okolo 300 miliónov dolárov, pričom významnú časť tejto sumy poskytla práve susedná India.

Prípravná fáza projektu začala už v roku 1976, avšak jeho realizáciu na dlhé roky oddialila vojna v Afganistane. Samotná výstavba trvala zhruba desať rokov. Voda z priehrady by mala slúžiť na zavlažovanie približne 75.000 hektárov poľnohospodárskej pôdy.

Indický premiér počas slávnostného otvorenia zdôraznil, že jeho vláda má záujem podieľať sa na povojnovej rekonštrukcii Afganistanu.

Afganistan v posledných rokoch zintenzívňuje svoje vzťahy s Indiou, ktorými sa snaží vyvážiť vplyv Pakistanu, obviňovaného z podpory povstalcov Talibanu.