Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

VIDEO:Útok v Kábule: Zomrelo najmenej 90 ľudí, asi 400 je zranených

Bezpečnostné zložky skúmajú trosky na mieste samovražedného útoku vo vládnej štvrti v afganistanskom Kábule 31. mája 2017. Foto: TASRAP

K výbuchu došlo v blízkosti prezidentského paláca, ministerstiev a zahraničných veľvyslanectiev. Poškodil nemeckú, českú a francúzsku ambasádu.

Kábul 31. mája (TASR) - Na najmenej 90 mŕtvych a 400 zranených sa zvýšil počet obetí po dnešnom výbuchu auta naloženého výbušninami v diplomatickej štvrti afganskej metropoly Kábul. S odvolaním sa mediálne centrum afganskej vlády o tom informovala agentúra AP.



K výbuchu došlo na námestí Zanbak v centre mesta - v blízkosti prezidentského paláca, ministerstiev a zahraničných veľvyslanectiev. Zničil aj vyše 30 áut.

Podľa ministerstva vnútra boli nálože umiestnené zrejme v cisternovom aute, z ktorého po výbuchu nič nezostalo.

Bezpečnostné zložky hliadkujú neďaleko miesta samovražedného útoku vo vládnej štvrti v afganistanskom Kábule 31. mája 2017.
Foto: TASR AP


Afganská televízia Tolo News informovala, že explózia sa odohrala v blízkosti nemeckého veľvyslanectva a telekomunikačnej spoločnosti Roshan.

K útoku sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina. Podľa agentúry Reuters hovorca militantného hnutia Taliban uviedol, že zatiaľ len zhromažďuje informácie.

Agentúra AP predtým uviedla, že išlo o samovražedný útok.


Štvrť, ktorou otriasol výbuch, je považovaná za najbezpečnejšiu v Kábule. Veľvyslanectvá chránia aj vysoké múry a vládne budovy strážia bezpečnostné sily.

Taliban 28. apríla oznámil začiatok každoročnej jarnej ofenzívy. Tohtoročnú nazval Operácia Mansúr - po svojom vodcovi Muhammadovi Achtarovi Mansúrovi, ktorého vlani v máji zabilo v pakistansko-afganskom pohraničí americké bezpilotné lietadlo. Okrem útokov na afganské a koaličné sily sľúbil Taliban vytvorenie politickej základne v krajine.

Ľudia odnášajú raneného muža potom ako sa udial samovražedný útok v diplomatickej štvrti afganského Kábulu, 31.mája 2017.
Foto: TASR AP


Výbuch poškodil veľvyslanectvá v Kábule



Dnešný bombový útok v Kábule poškodil aj nemecké veľvyslanectvo. Afganský ochrankár ambasády zahynul a niekoľko zamestnancov utrpelo zranenia. Oznámil to nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel. Útok, ktorý si vyžiadal desiatky obetí a stovky zranených a odsúdilo ho aj militantné hnutie Taliban, označil za opovrhnutiahodný, informovala agentúra DPA.

Poškodenie svojho veľvyslanectva hlásilo aj Francúzsko. Japonsko oznámilo, že dvaja zamestnanci jeho ambasády utrpeli ľahké zranenia, informovala spravodajská stanica BBC.

Výbuch poškodil i českú ambasádu, zamestnanci sú však v poriadku. "Ide o škody spôsobené tlakovou vlnou, ktorá rozbila okná. Všetci pracovníci veľvyslanectva sú v poriadku a v tejto chvíli prebiehajú opravy. Evakuácia nebola nutná a prevádzka ambasády nebola obmedzená," uviedla pre spravodajský server Novinky cz. hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Irena Valentová.

K výbuchu auta naloženého výbušninami došlo na námestí Zanbak v centre mesta - v blízkosti prezidentského paláca, ministerstiev a zahraničných veľvyslanectiev.

Prezident Ašraf Ghaní odsúdil útok



Afgánsky prezident Ašraf Ghaní
Foto: TASR/AP

Afganský prezident Ašraf Ghaní "dôrazne odsúdil tento zbabelý útok počas posvätného mesiaca ramadán, ktorého terčom boli nevinní civilisti".

Útok odsúdili aj ďalší svetoví dejatelia vrátane generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) Jensa Stoltenberga. "Útok dokazuje úplnú ľahostajnosť voči civilistom a odhaľuje barbarskú povahu nepriateľa, ktorému čelí afganský ľud," uviedol šéf NATO.

Podozrenie z krviprelievania padlo na hnutie Taliban a teroristickú organizáciu Islamský štát. Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid však účasť na útoku poprel. Odsúdil, že útok bol namierený proti civilistom.

Nemecko pre útok v Kábule zrušilo plánovanú deportáciu Afgancov



Nemecké úrady zrušili dnes pre bombový útok v Kábule deportáciu skupiny ďalších neúspešných afganských žiadateľov o azyl. S odvolaním sa na zdroj z prostredia nemeckej vlády o tom informovala agentúra DPA.

Väčšina Afgancov, ktorým v minulosti žiadosť o azyl zamietli, v Nemecku napriek tomu mohla zostať, keďže bezpečnostná situácia v ich vlasti bola nepriaznivá. Nemecká vláda sa však vlani rozhodla označiť časti Afganistanu za bezpečné.

Zdroj agentúry DPA uviedol, že ani po dnešnom útoku sa v postoji vlády k deportáciám nič nezmenilo, zamestnanci ambasády v Kábule majú však v súčasnosti na práci "dôležitejšie veci" než prijímať neúspešných žiadateľov o azyl.



Maďarská vláda k útoku v Kábule: Nič nás neodradí od boja proti terorizmu

Podlé a zbabelé útoky, k akému došlo dnes v Kábule, v nijakej miere neodradia Maďarsko od úloh plnených v rámci boja proti terorizmu. Uvádza sa to vo vyhlásení maďarského ministerstva zahraničných vecí, ktoré zverejnila agentúra MTI.

"Rezort diplomacie vzal so zdesením na vedomie atentát spáchaný pred nemeckým veľvyslanectvom, ktorý čo najrozhodnejšie odsudzuje. Nemecko sa môže vždy spoliehať na maďarskú vládu, pretože bezpečnosť našich občanov je mimoriadne dôležitá," píše sa v dokumente.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo sústrasť pozostalým obetí a zraneným zaželalo skoré uzdravenie.

Chronológia vývoja bezpečnostnej situácie v Afganistane od 1. 1. 2015

Nádeje, že boje v Afganistane utíchnu, keď afganské sily od 1. januára 2015 prevezmú plnú zodpovednosť za bezpečnosť v krajine od NATO, sa ukázali byť klamné. Taliban naopak dobyl ďalšie územia a spoločne s militantmi Islamského štátu často brutálne útočí. Prinášame prehľad hlavných udalostí v bojovej situácii od uvedeného obdobia:

1. januára 2015 - Afganistan prevzal plnú zodpovednosť za bezpečnosť od NATO.

30. júla 2015 - Taliban oficiálne oznámil smrť svojho najvyššieho vodcu mullu Umara. Panuje presvedčenie, že zomrel v Pakistane v apríli 2013. Za vodcu Talibanu bol zvolený mulla Muhammad Mansúr.

28. septembra 2015 - Nemocnicu Lekárov bez hraníc zasiahol americký letecký útok, zahynulo 19 ľudí a mnohí ďalší utrpeli zranenia.

3. októbra 2015 - Afganské sily dobyli späť od Talibanu Kundúz.

5. októbra 2015 - Mansúr bol pravdepodobne zranený pri prestrelke na juhu Pakistanu.

8. decembra 2015 - Sily Talibanu zaútočili na letisko na okraji Kandaháru a počas bitky, ktorá trvala vyše 48 hodín, zabili najmenej 50 príslušníkov afganských bezpečnostných síl i civilistov.

20. januára 2016 - Samovražedný útočník Talibanu s autom naloženým výbušninami zaútočil na mikrobus so zamestnancami televíznej stanice, sedem ľudí zabil a 20 zranil.

21.-25. mája 2016 - Vodca Talibanu Muhammad Mansúr zahynul v Pakistane pri útoku amerického bezpilotného lietadla. Jeho nástupcom sa stal mulla Hajbatulláh Áchnundzáda.

30. júna 2016 - Cieľom dvojitého samovražedného bombového útoku Talibanu sa stal konvoj afganských vojenských brancov v Kábule. Podľa rôznych oficiálnych zdrojov zahynulo 30 až 37 ľudí.

23. júla 2016 - Samovražedný bombový útok Islamského štátu na účastníkov protestu šiitskej etnickej menšiny Hazárov na námestí v Kábule zabil 80 ľudí a vyše 200 osôb zranil.

26. júla 2016 - Americké bezpilotné lietadlo zabilo vodcu tzv. Islamského štátu v Afganistane Háfiza Saída Chána. USA jeho smrť potvrdili v auguste.

22. septembra 2016 - Afganská vláda podpísala dlho očakávanú mierovú dohodu s povstaleckým vodcom skupiny Hezbe Islámí Gulbuddínom Hekmatjárom, základ pre prímerie medzi oboma stranami.

3. októbra 2016 - Afganské sily oznámili prevzatie plnej kontroly nad mestom Kundúz po tom, ako sa Taliban zmocnil jeho častí a na krátky čas vyvesil na hlavnom námestí svoju vlajku.

10. januára 2017 - Pri troch separátnych útokoch v rovnaký deň v Kábule, Kandaháre a provincii Helmand zahynulo 58 ľudí a 116 ďalších utrpelo zranenia. Medzi mŕtvymi bolo aj päť diplomatov zo Spojených arabských emirátov (SAE) a neskôr podľahol zraneniam aj veľvyslanec SAE v Afganistane.

8. marca 2017 - Taliban zaútočil na vojenskú nemocnicu v Kábule a zabil 30 ľudí, 50 ďalších zranil.

15. apríla 2017 - USA zhodili svoju najsilnejšiu konvenčnú bombu na jaskynný komplex Islamského štátu vo východnej provincii Nangarhár a zabili 94 militantov.

22. apríla 2017 - Taliban uskutočnil rozsiahly útok na afganskú vojenskú základňu v Mazáre Šaríf, metropole provincie Balch na severe krajiny, zabil 140 a zranil 160 ľudí.

10. mája 2017 - Miestne obyvateľstvo sa začalo obávať, že mesto Kundúz opäť padne do rúk Talibanu, ale afganské sily útočníkov odrazili.

31. mája - Veľký útok s autom naloženým výbušninami v diplomatickej štvrti Kábulu neďaleko prezidentského paláca zabil desiatky ľudí a stovky ďalších zranil.